Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Как да си направим сами компостер научиха децата от НУ Христо Ботев в с. Каблешково

Как се сглобява компостер, кое е най-подходящото място за него, какво представлява готовия компост показа на децата и екипа от НУ Христо Ботев в с. Каблешково екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер.

В какво можем да компостираме - в обикновен дървен сандък, в кошер за пчели, стар варел.

Децата имаха възможност да видят как се сглобява компостер от дървени палети.  Теодора Петкова обясни какво представлява компостерът и къде е най-добре да бъде разположен и заедно с децата решиха къде да се разположи вече сглобеният в двора на детската градина. Показва какво представлява готовият компост и сподели за технологията, която използват в Регионално депо Стожер, за да го получат.

През пролетта и лятото биологичните отпъдъци по-бързо се превръщат в компост, а през есента и зимата отнема повече време.

Крайният продукт е тъмнокафяв, ронлив и има мирис на пръст. Той подобрява почвеното плодородие и задържа влагата. Помага на растенията да развиват добре кореновата си система.

Имаме пълно основание да считаме, че е много по-качествен тор от минералните торове. Повишава не само състава на почвата, но и допринася плодовете и зеленчуците да бъдат екологично чисти, здрави и изключително вкусни, сподели Теодора Петкова.

Образователната работилница е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. В нея участваха и   Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c