Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

В Тервел подготвят проекти за саниране на 11 сгради със 191 жилища и 10 търговски обекта

Ще изграждат фотоволтаични централи на сградите на Общината в Тервел и дома за стари хора в с. Полковник Савово

В община Тервел вече са реализирани мерки за енергийна ефективност, съобщи заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева по време на събитие по проект "Партньорства за развитие".

Всички училища и детски градини, най-големите и ползвани читалища, общинските музей и ритуални домове са с реализирани част от мерки за енергийна ефективност. Всички сгради, в които се предлагат социални услуги (центрове за социални услуги в селата и дома за стари хора) са с изпълнени мерки за енергийна ефективност. 277 бр. жилища в многофамилни жилищни сгради са санирани по НПЕЕМЖС през 2016 г. Закупени са със средства от различни програми общо осем автомобила за обезпечаване на работата на социалните услуги във всички населени места в общината. Одобрен е и предстои да бъде подписан договор за цялостна подмяна на уличното осветление в Тервел и селата Жегларци и Зърнево с енергоефективно такова, като във всяка от трите системи са предвидени и определен брой автономни фотоволтаични стълбове. Подаден е и е в процес на оценка проект за изграждане на фотоволтаична система на покрива на сграда на общинска администрация. ФВЦ е проектирана за мощност 170 квт, достатъчна да обезпечи всички консуматори в сградата. Подготвят се проекти за реформиране на дом за стари хора, в т.ч. пристрояване на нов корпус и изграждане ФВЦ с мощност 30 квт за собствено потребление на социалното заведение, за пакет от мерки за енергийна ефективност на сградата на общинска администрация Тервел, а също проекти за саниране на общо 11  многофамилни  жилищни сгради със 191 жилища и 10 търговски обекта.

Данните бяха изнесени по време на заседание на фокус групата по енергийна ефективност от община Тервел, което се осъществи е по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса на ОП „Добро управление“. 

Община Тервел стартира действия за привличане на заинтересовани страни в идентифицирането на  потенциални партньорства за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Фокус групата в сферата на енергийната ефективност е сформирана на принципа на сходни интереси между заинтересовани страни в сферата на енергийната ефективност. Причината са високите разходи за отопление и осветление в публичния сектор и търсенето на алтернативи за тяхното оптимизиране. 

В събитието участваха  представители на администрацията, НПО, местния бизнес. То е част от застъпническите действия и кампания сред местната общност в община Тервел за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики

Проектът бе представен от неговия ръководител Галина Митева – председател на УС на КРИБ в Добрич. Тя посочи, че причина за разработване на проекта е да се подпомогнат местните общности – община, бизнес, граждани и техните сдружения  да привлекат средства за решаване на общи проблеми.

 

c