Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Млади еколози от СУ "Йордан Йовков" в Тервел показаха ангажираност към околната среда

Доброволците от клуб "Героите на Йовков“ от СУ „Йордан Йовков“ в Добрич проявиха голям интерес към компостирането и ползите от него, с които бяха запознати в рамките на проекта „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Образователната работилница е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики.

Екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер, запозна учениците с дейността му. Обсъдиха какво правят хората с отпадъците, как трябва да събираме и изхвърляме отпадъците, какво можем да правим от тях.

Има и още един вид отпадъци, които ние наричаме биоразградими, и от тях може да направим нова, полезна за растенията почва, и това са растителните отпадъци, посоми Теодора Петкова. Към тях може да добавим клонки от дървета и листа, а също така и трева. Тези отпадъци се поставят в контейнери, наречени компостери. Под влияние на светлината, влагата и топлината в компостерите се образуват малки червейчета, които раздробяват растителните отпадъци и така се образува нова почва, която е богата на минерали и полезни за растенията вещества. Ние трябва да се грижим за компоста, като го поливаме с вода и го разбъркваме от време на време с лопата или вила. След няколко месеца ще имаме хубава нова почва.

Защо е необходимо да се научим да компостираме?

ü   Подпомага отглеждането на здрави и вкусни плодове и зеленчуци;

ü   Намалява градинските и домакинските отпадъци;

ü  Превръща отпадъците в полезен материал и подобрява качеството на почвата;

ü   Повишава способността на почвата да задържа вода.

Участниците научиха как се прави компостер, как сами да произвеждат компост и научиха какви са ползите от неговата употреба в стопанството. 

Младежите показаха ангажираност по темата и задаваха множество въпроси за това как най-добре да изхвърлят пластмасови опаковки, бутилки и капачки,  и др. Те са инициирали събирането на кенчета, като подкрепят общинската идея с набраните средства да се изгради скейт парк в Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c