Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обществен компостер е изграден в ПГТД "Дочо Михайлов" в Тервел

От 2020 година в ПГТО "Дочо Михайлов" в Тервел се занимават с компостиране. Идеята е на преподватели и доброволци в училището, дошли на обмен по програма "Еразъм". Стартирали с един пластмасов компостер. Впоследствие е изграден по-голям, където учениците приканват цялата общественост на Тервел да се включи и за изхвърля там своя растителен отпадък. 

В община Тервел се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до регионалното сметище в Стожер е скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране.

Проект „Партньорства за развитие“, финансиран от ОП „Добро управление“, реализира кампания за привличане на широката общественост от община Тервел в действия за  намаляване на растителния  отпадък в общината и оптимизиране на разходвания публичен ресурс. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел. ТЗастъпническите действия и кампания целят насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики, повишаване на гражданското участие за ефективно прилагане на политиката за регионално развитие  и привличане на средства за осигуряване на условия за икономически растеж и заетост в област Добрич.

Ето защо е важно обучението на децата в оползотворяване на растителния отпадък.

Теодора Петкова, ръководител на Регионалното депо за отпадъци край с. Стожер запозна учениците от гимназията с дейността на депото, където се депонира и боклукът на община Тервел. 

Тя обучи младите хора как по-успешно да произвеждат качествен компост, който да подобрява качеството на почвата.

В образователната работилница в гимназията участваха и Галина Митева -  ръководител на проекта и председател на КРИБ Добрич, и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c