Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Приключи „Седмицата на италианската култура“ в ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик

Приключи VІ-ото издание на „Седмицата на италианската култура“ в  държавния културен институт „Двореца“ Балчик Тя бе тържествено открита на  21 юли в Каменна зала от посланикът на Италия в България Джузепина Дзарра и директорът на Италианският културен институт Мария Мацца и  директора на културния център Жени Михайлова. Гости на събитието бяха областният управител на Добрич Йорданка Костадинова и кметът на Балчик Николай Ангелов.

Беше представена художествената изложба „Светът на операта в картини“ на десет български и пет италиански майстори с международна известност, предложили творби, изработени по темата през тази година. На откриването присъстваха десетки наши и чуждестранни гости на „Двореца“ и специално поканени експерти в областта на класическите изкуства от България и Италия, за които прозвучаха изпълненията на хор Морски полъх към читалище „Ф. Кутев“ Варна и Дженерейшън Гитар Дуо – класически китари от Италия.

По-късно на откритата сцена край морето концерт „Музиката на Италия“ изнесоха солисти на Държавна опера Варна и гост солист Киара Таркуини от Италия, която за втора година участваща в събитието. За своето гостуване Киара Таркуини казва, че се чувства „щастлива да се върне в България – страна, чувствителна към лириката и италианската култура, и е чест за нея да сподели сцената с прекрасните солисти на операта във Варна, за което се отдава максимално на поддържането на добрите връзки между България и Италия“.

Изложбата „Светът на операта в картини“ е елемент на проекта за културен обмен „Операта – музикалната живопис“, организиран от Почетното консулство на Италия във Варна с Консулски кореспондент Антонио Таркуинио и консултант културна дейност Димитър Стойнов – проектов мениджър, куратор на експозицията Нели Вълчева, със съдействието на Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, под патронажа на Министерството на културата на България. Цикълът „Операта – музикалната живопис“ е годишна платформа за тематични концерт-изложби на български и италиански творци и изпълнители на оперното и изобразителното изкуства.

През август пътят на изложбата продължава в град Варна в салоните на арт галерия Ларго и Драматичен театър. През октомври тя ще гостува в столицата в залите на музей „Борис Христов“, през ноември ще е в Рим, а през декември се връща отново във Варна със заключителния за годината Коледен гала концерт на Държавна опера Варна.

c