Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Предлагат организиране на обществено обсъждане за модернизация на зоопарка в Добрич

Съветниците гласуваха Добрич да кандидатства за финансиране по проект за модернизация и реконструкция на зоопарка в град Добрич

Общинските съветници в Добрич дадоха съгласие Община град Добрич да кандидатства за финансиране за изготвяне на инвестиционен проект за модернизация и реконструкция на Център за защита на природата и животните - град Добрич по процедура Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини, приоритет 3 „Биологично разнообразие“, финансирана от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

В дискусията по докладната записка общинският съветник Надежда Пампорова (ПП-ДБ) предложи в процеса по изготвяне на инвестиционния проект за модернизация на Център за защита на природата и животните да се проведе обществено обсъждане с участието на граждански организации и припомни, че в редица европейски държави, подобни на зоопарка в Добрич обекти се управляват от неправителствени организации с подкрепата на общината и държавата.

Тя посочи, че организациите в града участват в процеса на развитието на Центъра за защита на природата и животните в Добрич от самото му създаване. Към организациите, които да участват в процеса тя предложи да бъде поканено и швейцарското дружество „Про Зоо Добрич“, гр. Шафхаузен, Швейцария.

Целта на процедурата за финансиране, в която кандидатстват 17 общински зоологически градини, е да се подпомогне разработването на качествени проектни предложения за своевременно кандидатстване и последващо финансиране на инвестиционни проекти по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. за ремонт/ реконструкция на зоологически градини с цел изпълнение на консервационната им роля. 

Община град Добрич подготвя проектно предложение за кандидатстване с наименование „Изработване на стратегически документи и техническо задание във фаза „технически проект“ за изготвяне на инвестиционен проект за модернизация и реконструкция на Център за защита на природата и животните - град Добрич“.

Целта на проектното предложение е чрез подкрепата по процедурата да се постави основата за надграждане на концепцията за развитие на Центъра за защита на природата и животните - град Добрич, като се разработят стратегически документи, които имат пряко отношение към функционирането и развитието му, включително с осигуряването на адаптирана среда за всяко животно за удовлетворяване на неговите физически, психологически и социални нужди, характерни за биологичния му вид. 

Документите ще представят в дългосрочен план общата визия, приоритетите и целите за развитие. Ще дадат пълната картина, на база на която да се надградят съществуващите инвестиции, като се кандидатства за последващо финансиране (втори етап) за рехабилитация и модернизация по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., като участието в процедурата към момента е на конкурсен принцип.

Планират се да бъдат разработени План за развитие на зоологическата градина, вкл. предварителни и обемно-устройствени проучвания за определяне разположението на обект, доказване на нормативната му допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея – документът ще обхваща период от 10 г.; План за колекция, вкл. и план за размножаване - документът ще обхваща период от 5 до 10 г.; План за консервационни дейности - документът ще обхваща период от 10 г.; План график за изпълнение на дейностите за развитие на зоологическата градина - в краткосрочен и дългосрочен план – с отговорници, срокове и индикативни бюджети по отношение на краткосрочните дейности (3 до 5 години) – документът ще прави разпределение на планираните дейности спрямо предвидените в документите по точки 1, 2 и 3 цели в краткосрочен (3 до 5 години) план; Техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект във фаза „технически проект“ за идентифицираните строителни дейности, съобразено с изискванията на ЗУТ, както и със специфични изисквания посочени в документите по точки 1, 2 и 3 при наличие на такива.

Индикативната стойност на проектното предложение ще  бъде в размер до 200 000,00  лева с вкл. ДДС при максимално допустима безвъзмездна финансова помощ 200 000,00 лева с ДДС по процедурата, т.е. без съфинансиране от Община град Добрич. Планирана е продължителност на проекта 11 месеца, в т.ч. представяне пред УО на искане за окончателно плащане.

c