Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Едва 24 улици в Добрич ще са ремонтирани с дълга от 10 милиона лева, за 45 парите не стигнаха

Живеещите на останалите 45 улици, включени в първоначалния списък, остават само с излъганите си надежди

Парите от общинския дълг от 10 милиона лева са отишли за асфалтиране на 19 улици или части от тях, както и водопроводите на още пет улици и обещаното тяхно асфалтиране. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет в Добрич днес.

Така живеещите в останалите 45 улици, които бяха включени в списъка за асфалтиране при одобряването на общинския дълг от 10 млн. лева през 2021 г., остават с излъгани надежди и непроходими улици и ще трябва да продължат да  чакат необозримо време.

Актуализацията на Капиталовата програма на Община Добрич за 2023 година предизвика дълъг дебат в залата на Общинския съвет, най-вече в частта за дългосрочния дълг от 10 милиона лева, теглен за ремонт на улици в града. Докладната предвиждаше в актуализацията да се включат улиците, по които ще се извършва реконструкция на водопроводи по ул. „Вардар“, ул. „Сан Стефано“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Ген. Колев“, ул. „Хан Тервел“. Отпадат улици, за които няма сключени договори и не достига финансиране. 

Община Добрич избра от коя банка да тегли 10 милиона лева за улични ремонти

В залата бе оповестено, че ПК по устройство на територията не е приела проекта за решение за докладната записка. При гласуването в зала, с 12 „за“, 0 „против“ и 26 „въздържали се“ актуализацията на Капиталовата програма бе отхвърлена. Веднага след това съветниците се обединиха около мнението, че докладната трябва да се прегласува без частта за улиците, за да не страдат от липсата на финанси другите сфери. След дадената почивка докладната бе гласувана и приета.

Съветници споделиха, че има отчетени като ремонтирани улици, по които не е извършен ремонт. Други попитаха защо вече 4 месеца не се работи по рехабилитацията на улиците. От отговор на служител на Общината стана ясно, че в момента се работи по улиците „В. Търново“, „Загоре“, „Трети път“ и „Хан Тервел“. Зададен бе и въпросът изхарчен ли е кредитът от 10 милиона лева и колко улици са направени.

Изпълнен е основен ремонт на улиците „Захари Стоянов“, „Ген. Колев“, „Каменица“, „Бойчо Огнянов“, „Руен“, „Райко Даскалов“, „Капитан Андреев“, „Майор Г. Векилски“, „Райко Цончев“, „Ален Мак“, „Ясна поляна“, „Орфей“, „Горски извор“, „Емона“, „Цар Освободител“, „Димитьр Списаревски“.

Работи се по ул. "Велико Трново", "Загоре", "Трети пьт". Няма открита строителна площадка по ул. "Вардар% за ремонт на водопровода. Открити са строителните прощадки за ремонт на водопровод по улиците "Сан Стефано", "Любен Каравелов", "Ген. Колев" и "Хан Тервел". Усвоените средства по кредита са 8 422 182 лв., остатъкът е 1 577 818 лв.

Това и много неясноти накараха общинските съветници да откажат да приемат актуализацията на Капиталовата програма на Общината в частта й за дългосрочния дълг. 

По-рано бе актуализиран бюджетът на Община Добрич за 2023 г. Промените в бюджета включват осигуряване на награди за мероприятието за най-добър спортист на Община град Добрич в размер на 17 250 лв., 3 500 лв. са предвидени за ОП “Спортни имоти” за официална церемония по връчването на наградите – коктейл, купи, грамоти и цветя. Останалата сума от 14 250 лв. е за награден фонд за най-добрите спортисти.

Другата промяна в бюджета е насочена за демонтаж, закупуване и монтаж на нов глидер към котел за отопление на  ДГ №32 “Зорница”, след възникнала авария. Предоставената оферта от фирмата по поддръжката е в размер на 4 724 лв. без ДДС или 5 668 лв. с данъка. 7 000 лева се заделят за деца с изявени дарби.

 

Според предоставената днес справка от Община Добрич за усвояване на дългосрочния дълг

 

1.     Основен ремонт на ул. Захари Стоянов Изпълнена

2.     Основен ремонт на ул. Ген. Колев Изпълнена

3.     Основен ремонт на ул. Каменица Изпълнена

4.     Основен ремонт на ул. Бойчо Огнянов Изпълнена

5.     Основен ремонт на ул. Руен Изпълнена

6.     Основен ремонт на ул. Райко Даскалов Изпълнена

7.     Основен ремонт на ул. Капитан Андреев Изпълнена

8.     Основен ремонт на ул. Майор Г. Векилски Изпълнена

9.     Основен ремонт на ул. Райко Цончев Изпълнена

10.  Основен ремонт на ул. Ален Мак Изпълнена

11.  Основен ремонт на ул. Ясна поляна Изпълнена

12.  Основен ремонт на ул. Орфей Изпълнена

13.  Основен ремонт на ул. Горски извор Изпълнена

14.  Основен ремонт на ул. Емона Изпълнена

15.  Основен ремонт на ул. Цар Освободител Изпълнена

16.  Основен ремонт на ул. Велико Търново Работи се

17.  Основен ремонт на ул. Загоре Работи се

18.  Основен ремонт на ул. Димитьр Списаревски Изпълнена

19.  Основен ремонт на ул. Трети пьт Работи се

 

1. Реконструкция на водопровод по ул. Вардар Работи се (няма открита стр. площадка)

2. Реконструкция на водопровод по ул. Сан Стефано Работи се (открита стр. площадка)

3. Реконструкция на водопровод по ул. Любен Каравелов Работи се (открита стр. площадка)

4. Реконструкция на водопровод по ул. Ген. Колев Работи се (открита стр. площадка)

5. Реконструкция на водопровод по ул. Хан Тервел Работи се (открита стр. площадка)

Размер на целия кредит 10 000 000

Усвоени средства по кредита 8 422 182

Остатьк от кредита 1 577 818

 

 

c