Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Боян Саркизов: БСП не е ничия “патерица” в Общинския съвет в Добрич, нe e нужен популизъм

Общинските съветници от БСП за България призовават за диалог в местния парламент

“Ние ще продължаваме, както и в предния мандат, да гласуваме докладни и да водим политики, които са в интерес за гражданите на Добрич, въпреки че избирателите ни поставиха на 5-то място и с четирима съветници, което, за съжаление, е много малко”, каза председателят на Общинския съвет на БСП в  Добрич Боян Саркизов. Той и колегите му общински съветници от групата на  “БСП за България” дадоха пресконференция  днес.

Политическа самооценка

Саркизов оцени последния пленум на партията в Добрич, на който са били обсъдени местните избори, като много тежък. На съвещанието е взето решение да се направи подробен анализ на изборите и да се състави план за оздравяване на местната структура.

Работа на Общинския съвет в Добрич

На първото заседание на Общинския съвет /ОбС/ бяха дадени декларативни послания от всички политически сили в посока на общата работа за града, но само половин час след това - при избора на председател на ОбС, декларациите “рухнаха и думите паднаха в калта”, каза местният лидер на БСП.

“Изборът на председател се случи много трудно, след продължителни прекъсвания, дебати и консултации, в които ние не участвахме, не излязохме и с декларация, за да наблюдаваме как стоят нещата”, поясни Саркизов. 

За второто заседание на ОбС представителите на “БСП за България” споделиха съмнения за предварителна договорка. Като потвърждение на това посочиха, че представителите на БСП не са получили нито едно място за председател на комисия, въпреки претенциите за три такива позиции.

Сред взетите решения се е откроила и тенденция да се  избират за председатели на комисии хора без опит в ОбС, поради което Боян Саркизов е поискал и новите му колеги съветници да се представят.

“Ние не ги познаваме, не знаем и обществото на Добрич доколко ги познава. Изчетоха се велики декларации за това как ще оправим образованието в училище. На другия ден, как ще оправим транспорта, защото кола блъснала автобус, следователно няма да минават автобуси и ще правим ново кръгово кръстовище. На другия ден се искаше правене на улици”, каза Саркизов.

Той определи тези декларации и изказвания като популистки и без ясна визия за това  до какво ще доведат. Посочи, че като съветници през мандат 2019/2023 година са гласували всички докладни, които са били в интерес на гражданите на Добрич и на самия град.

“Всички съветници на БСП сме с чиста съвест, независимо какво се появява в публичното пространство, че сме “патерица” на Местната коалиция, влизаме с някаква по-широка коалиция, което не е вярно”, каза Боян Саркизов. Той посочи, че БСП не може да бъде патерица на други партии, но отчете, че всички положителни неща, които са се случили в града през последните години, са били гласувани с подкрепата на “БСП за България” – ремонта на улиците, завършването на блок “Добрич”, решението за създаване на  Индустриален парк.

Саркизов посочи, че, когато имат съмнения, съветниците от “БСП за България” не подкрепят докладни записки и даде за пример проекта за реконструкция на пазара в Добрич, където цените са били завишени тройно и затова не е получил подкрепта им.

Оттук нататък в Общинския съвет

Относно работата оттук нататък съветниците от БСП увериха, че няма да влизат в никакви договорки и споразумения с която и да е от групите в ОбС. Ще подкрепят всички докладни записки, които са в интерес на гражданите на Добрич. БСП ще търсят и баланс на отношенията в залата на ОбС чрез апел към председателя.

“Категорично заявяваме, че без диалог Общинският съвет ще бъде блокиран. Няма ли разбирателство и отстъпки от политическите сили, ще блокираме съвета. Има основен сблъсък между ГЕРБ-СДС и МК ДБГ, затова председателят трябва да въведе ред”, каза председателят на БСП Добрич.

По отношение на работата в полза на града, извън политическите договорки, Саркизов отговори на въпрос от Про Нюз Добрич, че БСП е социална партия и ще следва социални и икономически политики, като на първо време подкрепа ще получи започването на ремонта за центъра, за който “БСП за България” настоява пред кметската администрация, че трябва да започне още от 2021 година. Те отчитат, че това не се случва и заради сблъсъка на политическите сили и жаленето в Административния съд на процедурите.

Сред приоритетите е и подобряването на транспортната схема и изграждането на индустриален парк.

Възнаграждения на съветниците

По въпроса за предложеното увеличение на възнагражденията на общинските съветници с 55% или на 1700 лева на месец, Боян Саркизов каза, че “тази тема е пиперлива”, но според него някои хора умишлено я нагнетяват.
“Сформирана е комисия за промяна на правилника за дейността на Общинския съвет, в която членовете са от всички групи в ОбС. Първо, искам дълбоко да подчертая, че това е проект за промяна на правилника и не бива на несъстояли се събития да вдигаме толкова шум”, каза Саркизов.Той припомни, че проектът за правилник ще се обсъжда едва в края на януари. “Предполагам, че тогава ще бъде основния дебат по този проблем”, каза общинският лидер на БСП.

Той подчерта, че промяната в правилника не се изразява само в повишение на възнагражденията на общинските съветници. Такова повишение по думите му е необходимо, защото от 2019 година възнагражденията на съветниците не са се променяли, въпреки инфлацията. А същевременно заплатите на общинската администрация са се увеличили с над 50%. “Друго важно е, че заплатата на нашия кмет трябва да се вдигне, защото не може да има по-малка заплата от кмет на Община Крушари. Радвам се, че председателят на ОбС най-после наруши практиката председателят да е на 4, 6 или 7 часа. Той трябва да е на 8 часа, има много работа, той е много важна фигура в ОбС, така че според мен е правилно да е на 8-часов работен ден”, каза още Боян Саркизов.

Той поясни, че възнаграждения на съветниците са 40% от заплатата на председателя на ОбС. Сега се добавя увеличение от 15% за участие в комисиите. Но дали те ще са 15, 10, 5 или 0% - това ще се реши в зала. “Надявам се, че тяхните съображения са, че са завишени и санкциите с поне 10 пъти за неприсъствие на комисии и присъствие в зала. Ние сме съгласни с това, защото в предния ОбС много хора не присъстваха или стояха по три часа на заседания и в някои ситуации нямахме нужния кворум за приемане или отхвърляне на решения”, каза Саркизов. И добави, че в Общинския съвет в Добрич, за разлика от почти всички други, се получават 11, вместо 12 месечни възнаграждения в годината. Причината е, че за август, когато няма заседания, няма заплащане.

“Излишно се нагнетява напрежение от някои общински съветници. Популизъм ли е това, сблъсък между общински светници ли, сблъсък между граждани и общински съветници ли е? Мисля, че това ще се реши на януарската сесия”, добави още той.

Местният лидер на социалистите подчерта, че има много по-важни неща. “Хайде да се върнем назад да видим общината какви разходи прави и дали разходите, които прави отговарят на действията, които се извършват. Примерно зимното почистване на видим. Сега ще дойде и докладна за сметоизвозването, да видим там какви пари се харчат за какво става въпрос, каза още той. 

c