Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Определиха комисия в Добрич за контрол на дейността на местата за лишаване от свобода

Общинският съвет на град Добрич определи състава на Наблюдателната комисия като избра за председател Михаел Игнатов (МК ДБГ) и членове Георги Желев (МК ДБГ), Деян Донков (Възраждане) и Златина Монева (ГЕРБ-СДС).

В комисията участват и Марияна Монева –  инспектор в Районна служба „ИН” – гр. Добрич, Виолета Калинова - експерт в Областен съвет на БЧК, Ексения Добрева  – представител на КНСБ гр. Добрич, Живко Марков – зам. председател на СРС “Подкрепа” – гр. Добрич, Росица Тодорова – гл. юрисконсулт в Община град Добрич и Стоянка Йорданова – ст. експерт в Дирекция “ГРОН” в Община град Добрич.

В заседанията на наблюдателната комисия участват и представители на Окръжна прокуратура, на Окръжен съд град Добрич и на Първо РУ град Добрич.

Наблюдателна комисия към Общински съвет град Добрич е по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, като комисията има задачи да осъществява обществен контрол на дейността на местата за лишаване от свобода; да подпомага ресоциализацията на лишените от свобода, включително чрез иницииране на социални услуги на територията на общината; да правят предложения за изменяне на режима, преместване на лишените от свобода в затворнически заведения от по-лек или по-тежък тип или за условно предсрочно освобождаване; да правят предложения и дават мнения по искания за помилване; да подпомагат семействата на лишените от свобода; да съдействат за настаняване на работа и битовото устройване на освободените от местата за лишаване от свобода. 

Комисиите се създават към общинските съвети, а в състава им се включва пробационен служител и представител на затвора или на поправителния дом, представители на синдикалните, на младежките и на други организации, представители на Окръжна прокуратура, Окръжен съд, Районното управление „Полиция”.

c