Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Морската вода в област Добрич е чиста, включително и в района на аварията в Кранево

Във връзка с проследяване на качеството на водите за къпане, на 23 юни е извършен насочен здравен контрол от служители на Регионалната здравна инспекция в Добрич, придружен с извънредно пробонабиране на 6 проби морски води, както от района на аварията на плаж Кранево-централен, така и от съседните зони за къпане – Албена и Кранево-юг за изследване по микробиологичните показатели ешерихия коли и чревни ентерококи.

Резултатите показват, че показателите на водите за къпане в трите зони, включително и от района на аварията, са в норма. Те съответстват по микробиологичните показатели на изискванията на наредбата за управление на качеството на водите за къпане, съобщават от РЗИ.

На следващия ден са взети проби, съгласно план-графика за мониторинг, от общо 10 зони за къпане в област Добрич - Дуранкулак - север 1, Дуранкулак - север 2, Крапец - север, Къмпинг „Добруджа”, Каварна – централен, „Русалка“ - централен плаж, „Русалка“ - голям плаж, Болата, Иканталъка и Божурец – Топола.

На 25 юни са взети проби от още  10 зони за къпане: СБА, Тузлата, Робинзон, Балчик – централен, Нов плаж, Балчик – Двореца, Фиш – Фиш, Албена, Кранево централен и Кранево юг.

Резултатите на изследваните проби води за къпане от всичките 20 зони, че микробиологичните показатели чревни ентерококи и ешерихия коли съответстват на здравните норми.

c