Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Съветниците питат: Защо при 16 860 429 лв. за чистота на Добрич градът е мръсен?

Общинските съветници не приеха план-сметката за дейност “Чистота” за 2024 г. – през новата година ще се работи с план-сметката за 2023 г.

След като не получиха ясен отговор на въпросите си за това защо при план-сметка за чистото в размер на близо 17 милиона лева градът е мръсен, общинските съветници на Добрич отказаха да подкрепят внесената от кметския екип План-сметка за приходите и разходите по Закона за местни данъци и такси за дейност „Чистота“ за 2024 година. Тя предвиждаше разходите за чистота да се увеличат до 18 171 100.00 лв.

Най-голямото притеснение на съветниците бе голямата сума за събиране, извозване и третиране на отпадъците, почистването на града и на дерето, докато в същото време населението намалява и няма увеличаване на приходите от такси и отчисления.

Председателят на ПК “Бюджет, финанси и данъчна политика” Йордан Апостолов посочи, че на заседание на комисията не е взето решение, защото членовете са изискали справка за депонираните отпадъци от началото на годината (период от 11 месеца), а такава е постъпила едва преди заседанието днес. От справката става ясно, че реалните количества се доближават до заложените стойности за 2023 година.

Новата план-сметка не е гласувана и в ПК “Законност, обществен ред и контрол”, съобщи председателят й Златина Монева. Причините за това са, че последните две години тази план сметка е гласувана по незаконосъобразен начин и с обикновено мнозинство от половината от присъстващите съветници, а не с абсолютно мнозинство от 21 гласа. Съветниците приеха решение план-сметката да се приема с абсолютно мнозинство.

В ПК “Транспорт и екология” не е приета докладната, поради възникнали много въпроси, защо градът е мръсен в голяма степен, а са давани 16 860 429.00 лв. за тази дейност, сега се предвижда и увеличение до 18 171 100.00 лв. Комисията е изразила и притеснения, че средствата за почистването на дерето на река Добричка са недостатъчни, каза председателят на комисията инж. Георги Джендов.

Общинският съветник Иво Пенчев изрази притеснение, че прогнозната сметка за депонирания отпадък се увеличава при положение, че населението намалява с 18% за последните повече от 10 години. Детелина Николова посочи, че за последните 5 години количествата са завишени с 15 000 тона, през този период е започнала работа на площадка за рециклиране в града и намаляло е населението, а сметката се увеличава.

Николова посочи, че всички граждани и гости на града виждат, че градът е мръсен, а анализът на причините за това явно е недостатъчен. По думите й не е ясно дали контролът от страна на Община град Добрич е слаб или не се плаща навреме на фирмата, която извършва сметосъбирането. Според Николова би трябвало площадката за разделно събиране на отпадъци в града да работи всеки ден, включително и в почивните дни, за да се осигури по-добра достъпност на гражданите. Тя настоя да се помисли за начини за по-добро рециклиране в близост до домовете на гражданите. Николова поиска кметът да предложи система за генериране на приходи от площадката за депониране на отпадъци.

Общинският съвет прие направените предложения от Детелина Николова – за 7-дневно обслужване на площадката за депониране на отпадъци и кметът да предложи схема за генериране на приходи от площадката за депониране на отпадъци.

План сметката за чистота на Община град Добрич за следващата година обаче беше отхвърлена с 15 ”за”, 1 “против” и 19 “въздържал се”.

c