Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Пианистката Венета Нейнска изпълни в Балчик кино-концерт за легендарния Димитър Ненов

Провокативна, търсеща, съзерцаващ ваятел на звукови картини и образи …това са само част от лицата на пианистката Венета Нейнска, която бе гост тази вечер в Концертната зала на “Мелницата” в Балчик.

Тя е поредният български музикант, който, посредством присъствието си, бележи града на културната карта на България с ярки букви. Венета е един от авторите на филма за Димитър Ненов, който бе представен тази вечер пред балчишката публика.

Музикално-документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена с вход свободен в Разград, Видин, Балчик, Перник и Шумен, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти.

Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.

Всички събитиясе осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, както и в партньорство с Община Балчик.            

c