Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ответниците по делото за стачката в МБАЛ-Добрич намаляха - от 136 вече са 43 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Съдът назначи експертиза по доказването на броя на работещите в МБАЛ Добрич и отложи делото за мар месец

В началото на месец март ще продължи делото, образувано по искова молба на МБАЛ – Добрич срещу нейни служители. Дотогава трябва да бъде изготвена съдебна експертиза за установяване на действителната щатна численост на МБАЛ Добрич, която Окръжният съд в Добрич допусна с цел изясняване на спора.  Съдът уважи и искането на  страните в следващото съдебно заседание да бъде проведен разпит на посочени от тях свидетели.

Делото е образувано по искова молба от „Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“ АД, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка против работници/служители в болницата.

Ищецът е предявил исковете по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, в качеството си на работодател. Ответници са служители в болницата, за които се твърди, че са участвали в обявяването и провеждането на стачните действия. Исковата молба вече е насочена срещу 43 лица, тъй като ищецът оттегли първоначално предявените искови претенции по отношение на още 91 лица.

Защитата на ответниците оспорва исковете. Твърди, че в МБАЛ Добрич не е имало нито предупредителна, нито ефективна стачка – “Това, което твърдят от Многопрофилната болница, че имало незаконна стачка – по-скоро се касае за един протест, започнат по Закона за стачките и протестните действия.” – Трябва, също така да се установи действителната бройка на хората, които работят в МБАЛ Добрич, тъй като има разминавания в документацията, представена по делото, съобщи след делото адвокатът от страната на ответниците адв. Николина Чакърова.

Ние от много време се борим, държавата да поеме грижата за общинските и областните болници, тъй като знаете, че те са търговски дружества и зависят от прихода, който имат,” каза пред медиите Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. Тя твърди, че този начин са отщетени и хората, които работят, и пациентите, поради липсата на персонал.

Какъвто и да е изходът от делото, най-вероятно ще се стигне до обжалване, ако не се стигне до извънсъдебно споразумение – допълва Илиева. Ние настояваме за това от много отдавна, още от протестните действия и започването на делото.

“Експертизата, поискана от колегите, които защитават работниците в болницата е необходима, защото тя в действителност ще покаже, колко са работниците в болницата и ще докаже съответно, или тезата на ищецът, или тезата на ответникът,” каза адв. Марине Галева – адвокат на МБАЛ-Добрич, ищец по делото.

Гелева бе категорична, че Изпълнителният директор на МБАЛ Добрич не е отказвал среща и преговори с работниците. Тя твърди, че тези преговори са продължили прекалено дълго – повече от половин година. “Ако ответниците не направят компромис, относно възнагражденията, които искат да получават и това да бъдат нивата по браншови КТД, в действителност преговори не могат да се водят, защото тези размери са непосилни за лечебното заведение.

В днешното съдебно заседание съдът за пореден път призова страните към постигане на споразумение.

Следващото заседание е насрочено за 1 март, от 13.30 часа.

c