Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Открит урок за героите от Априлската епопея ще изнесе в музея в Балчик проф. Вера Бонева

Във връзка със 148-годишнината от Априлската епопея (20 април /2 май) на 19 април (петък) в Исторически музей – Балчик ще гостува Вера Бонева. Тя е професор по История на България, доктор на науките по История на Българското възраждане и по Музеология, щатен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Преподава в ШУ „Епископ Константин Преславски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на 19 книги и на повече от 200 статии и студии в областите на научните си интереси. Ангажирана е в инициативи за опазване на културното наследство на България и Европа и с академични събития, насочени към обогатяване на знанието за националното ни развитие през XIX и XX век.

Събитието е част от музейния проект „Музеят като образователна среда“. Проф. Бонева ще изнесе открит урок от 14:30 часа (в залата за временни изложби) свързан с героите от Априлската епопея. Ще се припомнят основни моменти от хода на Априлското въстание, като ще се постави акцент върху героизма на участници и предводители. Ще се откроят четири личности, свързани с четирите революционни окръга – Бачо Киро Петров (Първи Търновски революционен окръг), Иларион Драгостинов (Втори Сливенски Революционен окръг), Георги Апостолов (Трети Врачански революционен окръг), Васил Петлешков (Четвърти Пловдивски/Панагюрски революционен окръг). Размахът и значението на въстанието ще се очертаят с помощта на текстове от епохата и съвременни произведения на живописта и монументалното изкуство.

От 16:00 часа, проф. Бонева ще представи най-новата си книга за Апостола на свободата – „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода". Тя включва научни обзори, посветени на малко проучени или пространно интерпретирани теми от биографията и обществената дейност на Васил Левски. Мотивирани са авторски тези по ключови въпроси, свързани с историческата фигура на забележителния възрожденец. Входът е свободен. 

Източник: Исторически музей Балчик

c