Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Общините в област Добрич започват проекти за разделно събиране на биоотпадъци

Управляващият орган на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. стартира  процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16FFPR002-2.004 „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци-втора“.  

Конкретни бенефициенти са 78 общини от 14  Регионални сдружения за управления на отпадъците (РСУО), включително и РСУО Добрич с 9 общини: Добрич, Балчик, Генерал Тошево, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла и Никола Козлево, община Шумен. Допустимо е две или повече общини от едно и също РСУО да подадат общо проектно предложение по процедурата.

Целта на процедурата е значително намаляване на количеството депонирани битови отпадъци и увеличаване на дела на разделно събраните и рециклирани отпадъци за подпомагане на прехода към кръгова икономика. Предвиждат се и средства за необходимите съдове, техника и инсталации за  разделно събиране на цялото количество хранителни и градински биоотпадъци.

В резултат от изпълнението на проектите по процедурата ще бъдат изградени и въведени в експлоатация общински системи за разделно събиране на биоразградимите битови отпадъци, които ще бъдат предавани за последващо рециклиране в инсталации общинска собственост. Ще се изградят/надградят и въведат в експлоатация общински инсталации за компостиране на разделно събрани биоразградими битови отпадъци.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 145,71 млн. лв. По процедурата не се предвижда минимален размер на БФП за отделно проектно предложение, а максималният се изчислява на база планирани дейности. Собственото участие от страна на бенефициентите е задължително, и е в размер на минимум 20% от общия размер на допустимите разходи по проекта.

Ще са финансират разходи за строително-монтажни дейности, за съдове и техника за разделно събиране на биоразградими отпадъци, за съоръжения за предварително третиране на място на биоразградими отпадъци, за закупуване, придобиване или отчуждаване на земя или застроен недвижим имот и за услуги.

Пълният комплект документи е публикуван в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските фондове при споделено управление (ИСУН) / Отворени процедури – https://eumis2020.government.bg.

Кандидатите могат да подадат проектните си предложения в срок до 5 януари 2025 г. включително.

c