Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Област Добрич постига националните цели за професионални и SТЕМ паралелки

МОН като изразител на държавата политика в областта поставя едни цели, които в рамките на около 10 години трябва да бъдат постигнати – около 64 % за професионалните паралелки в образованието в страната и около 52% от тях да бъдат свързани със SТЕМ обучението – обучение с насока към науките, свързани с математика, информационни технологии и природни науки. В последните години към това се включват и хуманитарните науки. Това каза началникът на Регионалното управление по образование в Добрич Светлана Василева.

По думите й област Добрич успява да постигне тези проценти относно професионални паралелки и SТЕМ паралелки.

Земеделската гимназия в Генерал Тошево пренася образованието в нови измерения (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Постигаме ги като брой. Необходимо е да работим в посока на това тези брой паралелки да издигат качеството на образованието именно чрез новостите и иновациите, които дава възможност министерството чрез своите национални програми, проекти, да подпомагат бюджетите на училищата“, посочи тя.

Това може да стане не само чрез финансови средства, но и чрез форми на обучения, квалификации за ученици и за учители. „За да се случи всичко това, е необходимо да има единодействие между различните институции – МОН, РУО, директори, общини, академична общност“, добави Светлана Василева.

c