Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Най-новите си сортове и хибриди представя ДЗИ край Ген. Тошево на „АГРА 22”

Добруджанският земеделски институт /ДЗИ/ край Генерал Тошево участва в Международната изложба „АГРА 22” в Пловдив, съобщават от Селскостопанска академия. На своя щанд ДЗИ представя най-новите си сортове и хибриди зърнено-житни култури, бобови култури и слънчоглед. На посетителите се предлагат качествени, сертифицирани семена.

Основните задачи, по които се  работи в ДЗИ, са свързани със селекцията и агротехниката при зърнено–житни, бобови култури и слънчоглед. Целите на селекционно–подобрителната работа са свързани с повишаване добива и качеството на пшеница, ечемик, тритикале, фасул, леща, нахут, грах и слънчоглед, както и с повишаване на тяхната устойчивост към биотични и абиотични стресови фактори чрез комбиниране на класическите селекционни методи с биохимични и биотехнологични подходи. Агротехническите изследвания са насочени към установяване на генотипната специфика на хранене на земеделските култури при конвенционално и биологично отглеждане и установяване на най–ефективните стойности на елементите на агротехниката при непрекъснато променящите се климатични условия. Проучва се генотипната чувствителност към хербициди на основните полски култури в зависимост от конкретните условия на годината.

През 2021 г., след успешно изпитване от ИАСАС, са признати: 1 сорт зимна обикновена пшеница, 1 сорт фуражен грах, 2 сорта ечемик, 3 хибрида и 2 линии слънчоглед. В Конкурса за иновации ДЗИ ще се бори с първия български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н „Красела“, „Дони 52“ - сорт зимно хексаплоидно тритикале за зърно, което съчетава изключително атрактивни характеристики и със сорт „Борислав“ - тритикале с най-високия продуктивен потенциал, създаден, регистриран и райониран в страната към настоящия етап, каза научният секретар в ДЗИ доц. д-р Даниела Вълкова. 

Международната селскостопанска изложба „АГРА 22” се провежда от днес до 13 март. Тя е утвърдена като най-голямото икономическо събитие  за агробизнеса в Югоизточна Европа. „АГРА 22” привлича  водещи производители и търговци, защото те могат да представят своите продукти и услуги пред повече от 40 000  посетители, а за специалистите от сектора е интересна с иновациите на световно ниво.  Изложбата е предпочитана  от фермерите заради възможността да се информират за нови продукти и услуги, да закупят техника и инвентар, да обменят идеи и опит.

„АГРА 22”  се организира под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите.

c