Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Конкурсът „Иван Георгиев” събра Ген. Тошево изпълнители на кавал и добруджански песни

В съботния ден се проведе ХХVII Национален конкурс „Иван Георгиев 2024”. Както всяка година, така и тази, конкурсът предизвика огромен интересен. В него участие взеха 48 участници. Конкурсът беше открит от кметския наместник на с. Дъбовик Стоянка Първева, която е и председател на НЧ „Дора Габе – 1940“ в селото. Тя пожела успех на участниците в изпълненията си на песните на големия добруджански певец Иван Георгиев.

Изпълненията бяха оценявани от жури, в чийто състав влизат изтъкнати специалисти и музикални дейци. В него се включиха професор Костадин Михайлов Бураджиев - преподавател АМТИИ, гр. Пловдив, доц. Галя Георгиева Петрова-Киркова - преподавател АМТИИ, гр. Пловдив, Сашка Маркова Петрова - главен учител НУФИ ''Филип Кутев'', гр. Котел и Николай Генов Петров - зам.директор на НУФИ, гр. Котел.

Конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански песни „Иван Георгиев” се проведе на два етапа: акапелно и със съпровод, като едната песен беше на Иван Георгиев. В трета възрастова група изпълнителите по народно пеене и кавал, класирали се на 1,2 и 3 място получават едногодишна стипендия от Министерството на културата. Най-голямото отличие на конкурса е Гран-при – най-добро изпълнение на песен на Иван Георгиев. 

Събитието, което продължи цял ден, отново доказа, че нуждата от такива прояви е повече от необходима, тъй като това е начинът да се съхрани културната ни памет, а бъдещите поколения да се докоснат и открият обаянието на фолклорното и музикално богатство.

Националният конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни се организира от Община Генерал Тошево и Народно читалище „Дора Габе - 1940” село Дъбовик.

c