Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Изложба "Багри от Лудогорието" на Теодора Николова представя галерията в Балчик

Художничката съчетава елементи от шевици и флорални мотиви с пана от вълна, чанове и автентични вретена, етно-прежда и акрилни ленти

Изложба "Багри от Лудогорието" на Теодора Николова от гр. Исперих бе открита в Художествената галерия в Балчик. тя е продължение на пътуваща изложба, която бе експонирана в градовете Исперих, Русе и Шумен. Експозицията включва живописни платна, бродерии - бижута, книгоразделители и картички с нежни и носталгични елементи от шевици и флорални мотиви, малки стенни ръчно тъкани пана с вълна. За допълнение са използвани чанове и автентични вретена, етно-прежда и акрилни ленти.

Теодора Николова е родена през 1968 г. в гр. Исперих. Средното си образование завършва в родния си град, а след това – полувисш Институт по биотехнологии в гр. Разград. Записва се да учи във ВХТИ „Проф. Асен Златаров“ в гр. Бургас, специалност „Полимери, текстил и кожи“. Постепенно във времето започва да се занимава с макраме, стъклопис, иконопис, квилинг, рисувано стъкло и коприна, декупаж, акварел, живопис, бродирани бижута, работа с епоксидна смола и полимерна глина. От ученичка шие гоблени. При нея изобразителното и приложното изкуство вървят ръка за ръка, като определя себе си за приложник и художник – любител. До момента има единадесет самостоятелни изложби в Исперих, от които три в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ гр. Разград, както и в РБ „Ст. Чилингиров“ в гр. Шумен. В родния си град експонира изложби в Етнографската къща с подкрепата на Исторически музей, както и в Художествената галерия и в НЧ „Съзнание-1891“. Пътуващата й изложба „Багри от фолклора“ е експонирана в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе. Теодора Николова има и три авторски книги – стихосбирката „Алманах на моята душа“ и две белетристични творби „Вдъхновение, родено от болката“ и „Дозичка надежда в картини и слова“, които изцяло са илюстрирани от самата нея. Съавтор и илюстратор е на литературен сборник „Написаното остава“. През месец октомври 2022г. участва в Международно изложение на МИГ за местни производители в Арена Русе. В момента подготвя изложба енкаустика.

Източник: Исторически музей Балчик

c