Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Галерист: Всички колекционери в Румъния си пожелават да имат Балчик в своите колекции

Картините, изобразяващи Балчик, са по-скъпи, разкри галеристът и колекционер Едуард Узунов от Букурещ

 „За нас Балчик е най-добрата румънска школа за изкуство“, това каза пред журналисти колекционерът Едуард Узунов, собственик на художествената галерия Ротенберг-Узунов в Букурещ.

Той е един от основните „виновници“ за осъществяването на уникалната изложба на оригинални творби от румънското междувоенно изкуство.Тя е експонирана в галерия „Тихото гнездо“ на държавния културен институт „Двореца“ и е посветена на 100 години от построяването на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.

Изложбата включва петдесет и две творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г. от историка на изкуството и теоретика Анри Фосийон. 

Десетки хиляди туристи ще видят в Двореца в Балчик уникална изложба с редки картини

Оказа се, че добричлийката Венета Ненкова, която живее и работи в Италия, фокусира интереса на галериста към Балчик и Двореца. Тя е оторизиран екскурзовод за Рим и Ватикана, занимава се с научна и преводаческа дейност, създател на българското училище в Рим.

„При едно откриване на друга изложба в моите галерии дойде госпожа, която ме попита дали зная български, защото се казвам Узунов. Казах й, че аз не зная български, тя не знаеше румънски, само италиански. Тя е г-жа Венета Ненкова, която работи в музея във Ватикана. Чрез изкуството намерихме общ език. Показах й всички наши изложбени зали, всички произведения на Сесилия Щорк, която е живяла тук в Балчик, заедно с нейния съпруг. Той е автор на картина, включена и в тази изложба. Всичко това се е случило в Балчик“, разказа Едуард Узунов. 

Уникална изложба представя в "Двореца" в Балчик румънско междувоенно изкуство

„За нас Балчик е най-добрата румънска школа за изкуство. Светлината тук е различна, цветът на морето е друг. Минарето на Двореца, дори и татарското население, са сюжети на всички тези автори през всички тези години“, сподели галеристът. Той подчерта, че за румънската школа на изкуството, ако произведението представя Балчик, то е много по-скъпо. Всички колекционери си пожелават да имат Балчик в своите колекции, подчерта Узунов. Затова заедно с Александру Радулеску от галерии  A. Ръдулеску в Букурещ смята, че са направили една екстремна изложба чрез нейната красота.

„Тази изложба съединява нашите два народа“, подчерта Едуард Узунов. Предстои аналогична изложба, отново посветена на Балчик, в Кралския дворец в Букурещ, който сега е Национален музей на изкуствата в Румъния.

c