Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Тереза Иванова от Добрич е сред малцината бъдещи военни медицински сестри

Мечтатата й е, когато завърши, да отиде на мисия, а след това да работи във ВМА

Първия си практически сестрински стаж започнаха двете момичета, които бяха приети през миналата година беше възстановен приемът за специалност военно медицинска сестра, съобщава Военният телевизионен канал.

В следващите два месеца те ще овладяват различни манипулации в клиниките на столичната военна болница. Студентите се обучават едновременно в МУ- Варна, Професионалния старшински колеж на ВВМУ и ВМА.

Тереза Иванова е от Добрич. Споделя, че е избрала специалността „Военна медицинска сестра“, защото е искала нещо, което не е толкова избирано от повечето й връстници, нещо по-динамично и в същото време хуманна професия. „Когато видях тази специалност, нещо в мен трепна и си казах, че това е моята специалност“, споделя младата жена.

Обучението й е едновременно във Висшето военно-морско училище „Н. Й. Вапцаров“ и в Медицинския университет във Варна. Голямата част от стажовете и военно-медицинската подготовка е във Военно-медицинска академия. За да стигнеш до това обучение се минава през сериозно сито. Изпити по биология, физическа подготовка, психотест и медицински прегледи.

Още преди да започнат медицинското си обучение  бъдещите медицински сестри са запознати с ежедневието на курсантите във ВВМУ.

„Навсякъде има униформени. Аз все още настръхвам като ги видя всички строени пред батальона. Нямам търпение ние също да бъдем униформени, да ставаме в 5,30 часа и да правим физзарядка. Колкото и странно да звучи, нямам търпение да дойде нашият момент“, споделя Тереза.

Военната подготовка на медицинските сестри ще започне първо в Старшинския колеж на морско училище, но медицинската тече вече почти година.

„Първото отделение, в което бях, беше вътрешно отделение. Бях много притеснена да работя с пациентите, но се престраших и сега много ми харесва да говоря с пациентите, да ги предразполагам“, разказва тя.  

По време на летния си сестрински стаж двете момичета ще преминат през различни клиники на столичната военна болница, където ще усъвършенстват комуникацията с пациенти и колеги, ще научат различни манипулации.

През цялото време техни ментори са медицинските сестри от първия випуск специално обучени медицински сестри, които вече специализират във ВМА

„Представям си, когато завърша, да отида на мисия. Това е нещо, което най-много искам, нямам търпение да започна и работа тук, точно във ВМА“, споделя Тереза.

През новата учебна година ще бъдат приети още десет студенти за обучение в направление военно медицинска сестра.

c