Сряда, 17 юли 2024

17.07.2024

Последвайте ни

Десетки хиляди туристи ще видят в Двореца в Балчик уникална изложба с редки картини

В Двореца Балчик се представят оригинали на световноизвестни румънски автори от колекциите на Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, Историческата аукционна къща и селекция от частни колекционери. Изложбата включва петдесет и две творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г. от историка на изкуството и теоретика Анри Фосийон.

Тук може да видите оригинали, както на Чечилия Щорк, така и на други автори. Има оригинал дори на кралица Мария де Единбург, която е рисувала своите ириси. Това са уникални експонати. Събрани са много творби от именити румънски автори, сподели директорът на Държавния културен институт „Културен център Двореца“ в Балчик Жени Михайлова.

Тези оригинали не излизат от пределите на Румъния, те са страшно скъпи. Застраховката е поета също от румънските галерии. Тематиката е подбрана така, че да отговаря на темата 100 години от създаването на Двореца Балчик. „Те смятат, че културата и мостовете между двете страни са най-важни. Красотата на това място е водеща“, посочи Михайлова.

Изложбата показва събрани оригинали от много прочути автори от края на 19 и началото на 20 век. Трудно биха могли да бъдат събрани и да бъдат експонирани в чужда държава, каза Жени Михайлова.

Сред ценните картини е портрет на архитект Хенриета Делавранчеа-Джибори, един от архитектите, построил много къщи в Балчик и основните вили в Двореца, сред които най-голямата – вила Избънда. Тя е първата жена архитект в региона. Със своята сестра пианистката Челла Делавранчеа е са били близки на семейството на кралицата. Хенриета се заема със сградата на кметството, заедно с двадесет и три други архитектурни проекта, които са изпъквали в тогавашната уникална атмосфера на Балчик.

Художникът модернист Александру Сатмари, наставляван от Георге Татареску, Теодор Аман и скулптора Йон Джеорджеску, рисува портрети и интериори и се превръща в неофициален посланик на мястото за своята снаха, художничката Чечилиа Куцеску-Щорк, и за съпруга й, скулптора Фредерик Щорк. Двойката живее във Вила Елена, от лявата страна на Кралския дворец, където се помещава ателието на художниците, изящна колекция от произведения на изкуството, включваща произведения на Константин Брънкуши, и е вдъхновение за четири от големите изложби на художника. Важни личности от епохата са идвали за летен отдих тук. Филип де Ласло създава тук един от любимите портрети на Кралица Мария Единбург, изложени в Националния музей на изкуствата в Букурещ. Към оригиналите на картини на именити румънски художници се присъединяват антични снимки и покана за кръщенето на Мария Александра Виктория (бъдещата кралица Мария Румънска), с неоценима историческа стойност, както и снимка с паспарту, рисувано от кралицата.   

Куратор на изложбата е правнучка на последния кмет на Балчик, като негов портрет е в Националната художествена галерия в Балчик и също е експониран.

„Всички тези картини са класика, история, свързани с това място. Убедена съм, че десетки хиляди туристи ще я видят. Сигурно никога не са виждали в Румъния тази изложба“, посочи Жени Михайлова.

Изложбата остава в Двореца до 25 юли.

c