Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Епизод 1: Треската за евтино олио в Добрич приключи, но как е в Западна Европа

Олиото - новото злато на Добруджа.

"Беше като на война." Така очевидци описаха баталните сцени, разиграли се малко след 7 часа тази сутрин в добричкия хипермаркет на търговската верига „Кауфланд“.

За щастие кратката офанзива, която за по-малко от час успя да изнесе стоковата наличност от олио по 2.99 лв., промотирана единствено за съботния ден, приключи без трагични инциденти. Не така се развиха събитията в един от бургаските хипермаркети, където днес 77-годишен мъж почина край палетите с олио.

От ръководството на Kaufland България изразиха "най-искрени съболезнования на семейството и близките на мъжа".

Балканци с характер или темпераментни европейци

Имаше хора, които чакаха от 04:30 ч. Когато отидох в 06:40 ч. опашката стигаше до офиса за застраховки на SDI (до пешеходния мост над канала), сподели читателка на Про Нюз Добрич.

Караници и препирни между изнервените нашенци започнали още на опашката, тъй като подредените в няколко на ред не позволявали на автомобилите да преминават - никой не искал да предприеме риска да бъде пререден от по-съобразителен свой сънародник. А сме толкова състрадателни към мъката на ближния (понякога).

Мелето настъпило точно в 07:00 ч., след като служителите отворили вратите на магазина, а вълната от нетърпеливи почитатели на новото злато на Добруджа била вече неудържима.

„Всички влязоха много бързо. Имаше блъсканици и караници още от входа - кой кого бил прередил. Всеки блъскаше другите, за да успее да влезе по-бързо. При вида на стековете с олио започнаха да грабят и крещят като обезумели.“

Журналистическата етика не позволява да бъде адекватно пресъздадена ненормалността на атмосфера край палетите със слънчогледово масло, но пък живеещите по-дълго в България, в частност в Добрич, с огромна доза достоверност могат да си представят патоса на участниците в събитията. Свидетели разказаха, че се е стигнало и до сбиване между представители на латино обществото, пребиваващи с български документи в Добрич и в Западна Европа.

Едва се разминала от саморазправа и една от служителките, която малко по-късно се наложило да информира търсачите на злато, чакали от часове при отрицателни температури, че олиото на промоция е изчерпано.

И всичко щяло да приключи почти цивилизовано, ако някой не окуражил разочарованите клиенти, че в склада на хипермаркета има още палети от същото олио.

https://pronewsdobrich.bg/2022/03/12/bitkata-za-olio-v-dobrich-blaskanitsa-boy-i-nahluvane-v-sklada/

Още скандали имало и заради това, че масово хората натоварвали по 4-5 стека олио в колички, независимо, че било обявено ограничение за не повече от един стек на клиент.

Всъщност, психозата от непрекъснато растящите цени на олиото, подкрепяна от експерти и несръчно подтискана от властта, започна още в началото на седмицата. На този фон не е изненада, че голяма част от хората - предимно бедни европейци и "по-съобразителни" балканци, не чуха по правилния начин успокояващите думи от икономическия министър: "Има предостатъчно олио. Можем да залеем страната." Уви.

Как в Западна Европа се справят с масовата психоза и галопиращите цени на олиото в България

Заради многото коментари и запитвания, екипът на Про Нюз Добрич направи частична извадка за цените на дребно чрез актуалните тазседмичните брошури на някои от водещите хипермаркети в Германия, Австрия, Чехия, Полша и Словакия.

В Германия слънчогледовото и царевичното олио имат постоянно ниска цена. Поради тази причина търговците регулярно ги предлагат единствено в пакетни промоции - за големи количества или в комбинация с други стоки.

Актуални цени, на които олиото се предлага в търговската мрежа в Полша. * 1 полска злота = 0,41 лв. ↓

Актуални цени, на които олиото се предлага в търговската мрежа в Чехия. * 10 чешки крони = 0,80 лв. ↓

Актуални цени, на които олиото се предлага в търговската мрежа в Словакия. * 1000.00 словашки крони = 64.97 лв. ↓

Актуални цени, на които олиото се предлага в търговската мрежа в Австрия ↓

Безценната стока, довела до битката на 12 март 2022 г. в град Добрич и в редица други градове в страната ↓

Толкова за пазарните принципи и за борсовите "спекуланти".

c