Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Дъбовик пее и танцува в ритъма на преселниците от Северна Добруджа

Празник е днес в Генералтошевското село Дъбовик. Празник на паметта и признателността на наследниците на севернодобруджански преселници, които не са забравили корена си. Помнят и съхраняват всичко свързано с предците си, защото през 1940 година стотиците българи от Северна Добруджа, са донесли със себе си не само покъщнина, но и своите носии, фолклор и традиции, които се пазят и до днес.

Поздрав към присъстващите на 12-ото издание на Събора на българите–преселници от Северна Добруджа отправиха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и кметският наместник на село Дъбовик и главен организатор на събитието Стоянка Първева.

В традиционния вече събор участие взеха певчески и танцови състави от цялата област. Празничната програма имаше и състезателен характер. Жури в състав Мария Димитрова – преподавател по пеене в СУ „Климент Охридски“ град Добрич, гл. ас. д-р Галин Георгиев от института по етнология и фолклористика към БАН и Марина Банкова - дипломиран преподавател по български народни танци в Р. Молдова, имаха нелеката задача да определят победителите сред десетките представители на преселската общност, които пяха и танцуваха в съботния ден.

С песен и танц домакините от групата за автентичен фолклор „Извор“ към НЧ „Дора Габе – 1940 г.“ с. Дъбовик откриха празника, но не участваха в състезателната програма, за да е честен конкурса и да дадат възможност на гостите да се изявят.

Много настроение, слънце, цвят и усмивки имаше в добруджанското село Дъбовик, което събра преселниците от областта. Празникът даде възможност на много хора да се видят отново, да споменат близките си, общото си минало, да поговорят на диалекта си, да чуят песните на бабите и дядовците си, да се хванат на добруджанското хоро. Всеки от тях с гордост носеше носията си и пееше песните, с които е пораснал. Ден, като днешния е важен за бъдещето на преселската общност. Важен е за идните поколения, които трябва да знаят, да помнят и да тачат корените си.

Диана СТЕФАНОВА

c