Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Галерията в Добрич показва илюстрации от най-добрите чуждестранни и унгарски тихи книги

За втора поредна седмица изкуството на илюстрацията намира пространство в залите на ХГ-Добрич. Тази вечер в галерията бе открита изложба с илюстрации от най-добрите чуждестранни и унгарски тихи книги /или silent books/ на галерия Деак 17, Будапеща. Експозицията включва над 40 творби на 16 художници - илюстрации, Лего инсталации, проекти за книги и над 50 „тихи“ книги, притежание на егерската библиотека „Шандор Броди“. На откриването присъстваха Ева Бедеч – асистент и финансов деловодител към Унгарския културен институт и д-р Ласло Бедеч – лектор в СУ „Св. Кл. Охридски“. Г-жа Бедеч благодари на екипа на галерията за сътрудничеството и на публиката за проявения интерес.
Какво са „тихите“ книги и кое е това, което ги отличава от класическите образци, с които сме свикнали?
Когато говорим за книга, обикновено си представяме текст, кратък или по-дълъг, придружен или не от илюстрации. Способността да „четем“ обаче не се свежда само до свързването на думи в изречения и осмислянето на значението чрез текста. Дадена история може да бъде предадена по много начини, като само един от тях е писменият. В ежедневието си ние сме в състояние да „четем“ емоции, мимики, поведение, поредици от събития. Именно тази наша способност предизвикват немите книги. Издадени в различни страни, където се говорят различни езици, те провокират въображението и разкриват посланията си изцяло чрез илюстрациите в тях, разказвайки със силата на хиляди думи.
Жанрът не е обвързан с възраст, може да разказва приказни истории на малки деца и да решава проблеми и разкрива сложни взаимоотношения от света на възрастните, увличайки и по-големите читатели. Тихите книги предават история, смисъл и действие посредством богати илюстрации, които провокират въображението на читателя, предоставяйки му роля на съ-творец, надграждайки собствените му представи и възможности за наблюдение и вербализиране на видяното.
В изключителното въздействие на илюстрациите и умелото боравене с живописни и графични техники на художниците, представени в настоящата изложба може да се убедите до 23 юли.
Източник: Художествена галерия - Добрич
c