Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Бивше училище в Добрич тъне в разруха и е свърталище на наркомани (СНИМКИ и ВИДЕО)

Сградата и дворът на бившето основно училище “Бачо Киро” в Добрич са потънали в мръсотия и разруха, а в някогашните класни стаи сякаш е паднала бомба – това видя репортер на Про Нюз Добрич.

Целият първи етаж е залостен с метални панели, вероятно с цел да се спре достъпът в сградата. Сутеренът обаче е напълно разбит - начупени стъкла, изоставена мебел,  отпадъци – отпечатък на “уважението” към училищната институция.

Дворът е свърталище на наркомани, споделят съседи. Те нееднократно са уведомявали органите на реда, но, освен задържане за минути, нямало какво да се направи, обясняват съседи на имота. Имало СОТ и работещи камери, но сега не се знае какво е състоянието им.

За това потвърждава и последният директор на училището Тошко Керанов.

Тошко Керанов - последният директор на ОУ “Бачо Киро”

Тошко Керанов е директор на ОУ “Бачо Киро” от 1995 г. до неговото закриване през 2012 г. Когато го оглавява, учениците наброяват 520 деца, като само 20 от тях са от различен от българския етнос - ромчета, арменчета, татарчета и турчета, спомня си той.

За 17 години училището е подложено на изпитания, включително нелоялна конкуренция от други учебни заведения. Отражение имат и демографските процеси, които водят до намаляване на децата, а етническият състав през последната 2012 година е 100% ромски, разказва директорът. Тогава учениците са 147.

Директорът уточнява, че проблемът не е в това, че децата са от ромски произход, а в това, че се насърчават училища на етнически принцип, вместо да са смесени и без излишно разделение.

Към момента на закриване на училището в него има компютърен кабинет с 22 места, изцяло обновен инвентар – нови маси, нови столове, бели дъски. Училището е оставено в перфектно състояние, твърди последният му директор.

След заповедта за закриване учебното заведение е изпразнено, а много от мебелите и оборудването са раздадени на други училища. Така пред очите на директора за 24 часа сградата е изпразнена и стават само най-ненужните вещи.

След закриването учениците са пренасочени към съседните училища, включително ОУ “Димитър Талев” и ОУ “Панайот Волов”. Директорът успява да намери работа на 100% от колегията, за да не остане никой без препитане. Това постига чрез убеждаване на колеги директори.

Керанов е бил 13 години директор на училището в с. “Зърнево”, след това 17 години е директор в ОУ “Бачо Киро”, а от 10 години ръководи ОУ “Н. Й. Вапцаров” в Добрич. Той споделя, че колегията в закритото училище дотолкова е била свикнала с работата си с него, че са се разбирали само с поглед.

През 2014 година към обекта е проявено инвестиционно намерение от международен инвеститор с идея сградата да се превърне в дом за стари хора, но това не се случва.

https://pronewsdobrich.bg/2021/11/30/obshtina-dobrich-iska-387-leva-mesechen-naem-za-fizkulturen-salon-v-okayano-sastoyanie/

През 2016 година салонът на училището с площ от 242 кв.м е отдаден под наем на спортен клуб на цена от 110 лева месечно. 5 години по-късно Общината обяви таен търг, на който новата цена беше 387 лева, което отказа последния ползвател Тодор Тодоров, който пред Про Нюз Добрич заяви, че въпреки липсата на ток и вода, е полагал усилия да запази салона. След като се оттегли е сигурен, че спортният обект ще се разпадне и разграби моментално.

Една от причините училището да бъде закрито е, че броят на учениците е бил под 200 деца и образователни експерти са преценили, че са твърде малко, за да функционира рентабилно училището. Според Керанов обаче ОУ „Бачо Киро“ не само не е било пред фалит, а напротив – инвестирало се е в базата и е имало преходен остатък над 10 хил. лв. в края на годината.

В училището, където днес е директор Керанов, също остават средства, а бройката на учениците е 115, споделя той.

“За голямо съжаление Общината не е добър стопанин на училището, такива са директорът, колегията, децата”, казва дългогодишният директор. Още през 2012 година той прогнозира, че точно така вижда училището 5-6 години след закриването му – в разруха и мръсотия.

Днес училището можеше да съществува – ръководителят му е имал подготвени две предучилищни групи по 20 деца и един първи клас от 25 деца за следващата учебна година. Така че и формалното основание за минимум 200 деца е щяло да отпадне от следваща учебна година.

https://pronewsdobrich.bg/2018/09/24/studentka-ot-dobrich-sas-zlatna-znachka/

Преди време ви разказахме и за историята на студентката Станислава Стоянова, тръгнала именно от ОУ ‘Бачо Киро“. През 2018 година тя завърши с успех „Отличен“ (6.00) и стана носител на златна значка „Отличник“ на Стопанска академия „Д. А. Ценов“.

Днес съдбата на сградата на училището е неясна, но се надяваме домът на знанието да получи своят втори шанс.

c