Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Съдът насрочи дело за заповедта на кмета на Добрич за предучилищното образование

Административният съд в Добрич насрочи за 10 май дело по жалбата на майките срещу заповедта на кмета Йордан Йорданов, с която той нарежда „Задължителното предучилищно образование на територията на община град Добрич да се осъществява само от детските градини от учебната 2022/2023г.“ 

Както Про Нюз Добрич вече съобщи 15 майки внесоха жалба в Административния съд срещу заповедта на кмета Йордан Йорданов от 26 януари. С нея се отправя молба съдът да я провъзгласи за нищожна, евентуално незаконосъобразна.

Община Добрич пренасочва към детските градини децата в предучилищна възраст

В жалбата се посочва, че според Закона за предучилищното и училищно образование законодателят е предоставил само и единствено на гражданина, а не на общинската администрация /пък било то и кмет на община/ „да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности в детската градина или училище по негов избор”. Допълва се, че изборът за малолетните се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители.

Майки от Добрич с жалба до президента и омбудсмана за предучилищните групи

Според жалбата заповедта на кмета не почива на какъвто и да било аргумент, а още по-малко да е подложена предварително на широка обществена дискусия /публично обсъждане/, и то основно сред заинтересованите лица. Посочва се, че е видно от приложен списък, че над 400 души не само, че не са съгласни, но и категорично протестират срещу същата „тенденциозна, противозаконна и дори абсурдна административна ограничителна мярка, „облечена” като заповед”.

 Майки от Добрич внесоха жалба в съда срещу заповедта на кмета за предучилищната в детските градини

Майките споделят, че всички деца, които все още се обучават в училища, ще бъдат принудени да се върнат в детската градина и да повторят в група с други деца и преподаватели. Те твърдят, че този пинг-понг с детските съдби не е теоретичен, а напълно реален. Недоволните питат: „Как тази заповед ще премахне тяхното разочарование, неспокойство, травмираност, желанието да се адаптират при по-високи стандарти и изисквания, каквито предполага училищното образование, а не това в детската градина? И ако това за тях не е крачка назад в тяхното социално, психическо и интелектуално развитие, то какво е?” Недоволните родители твърдят, че заповедта грубо засяга и правата на децата със специални образователни потребности.

c