Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Майки от Добрич с жалба до президента и омбудсмана за предучилищните групи

Над 200 са се включили в подписката на майките. Върви и онлайн петиция

Майките на Добрич не са удовлетворени от срещата с кмета Йордан Йорданов и заместник-кмета д-р Емилия Баева и ще настояват заповедта, с която предучилищното възпитание в Добрич трябва да се осъществява само в детските градини, да бъде преразгледана,  заявиха те за Про Нюз Добрич.

Настояли са за това в жалби до кмета Йордан Йорданов, до председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков /94-00-38/31.01.2022 г./, до МОН /вх. номер: Вх. № 18-62/ 31.01.2022/ и до Омбудсмана Диана Ковачева /вх. № 581/31.01.2022 г./ Жалба е изпратена и до президента Румен Радев, съобщиха майки.

След като родителите скочиха срещу заповедта за предучилищните в Добрич, кметът реши да прави допитване

Те смятат, че 4 и 5-годишните деца трябва да се обучават в детски градини. Но искат да има възможност децата на 6 и над 6-годишна възраст да имат могат да се обучават и в предучилищните групи в училищата.

Децата, които имат проблеми с развитието и се справят по-бавно, да имат възможност да учат две години  в подготвителна група в училище, искат още майките. Те смятат, че тази традиция, която съществува вече половин век, е доказала своята ефективност.

„Нека да се сложи праг на допустима възраст и да е ясно упоменато, че деца под 5-годишна възраст не бива да се записват в училищата“, предлагат те. Майките от Добрич смятат, че е лично право да избират къде да обучават децата си  и не е редно то да им бъде отнето.

Заповед за премахване на предучилищната от училищата в Добрич „взриви“ родителите

Непрекъснато се акцентира в медиите, че основанието да вземат това решение е 4-годишните деца да не се допускат в среда с 18-годишни деца. Никой не оспорва това. Нашето искане е да се акцентира върху децата, които са родени в средата на годината и са над 6-годишна възраст, но по една или друга причина не са готови за първи клас. Според нас, родителите от Добрич, несъгласни с вземането на това решение,  умишлено се измества фокусът, защото заповедта вече е издадена, без да се направи предварително проучване.

Смятаме също така, че предложеното допитване по казуса е практически неосъществимо, имайки предвид нежеланието на гражданите /породено от недоверието им в институциите/ да гласуват дори на официалните избори за Президент и Народно събрание. Това предложение за допитване чрез гласуване в Общината е само с цел да ни затрудни по  пътя за вземане на справедливо решение .

Кметът на Добрич се извини на майките за заповедта за предучилищните групиhttps://pronewsdobrich.bg/2022/01/29/kmetat-na-dobrich-se-izvini-na-maykite-za-zapovedta-za-preduchilishtnite-grupi/

Над 200 граждани изразиха своето несъгласие чрез подписи. Върви и онлайн петиция "НЕ на закриването на ПГ в училищата в Добрич!", която можете да откриете ето тук.

„Всички са на мнение, както и ние, че 4 и 5-годишните деца трябва да са в детска градина, но за останалите решението трябва да бъде взето от родителите“, споделят майките.

c