Вторник, 21 май 2024

21.05.2024

Последвайте ни

Решено: Закрива се Основно училище "Н. Й. Вапцаров" в Добрич

Общинският съвет на Добрич реши ОУ „Никола Й. Вапцаров” да бъде закрито от учебната 2024/2025 г. Решението бе взето с 21 гласа „за”, 6 „против” и 8 „въздържал се”.

По време на дебатите бе прочетена декларация от синдикалната организация съм Синдиката на българските учители в учебното заведение. В нея се изразява пълното несъгласие с намерението на Община Добрич да закрие училището. Изтъкнато бе, че са набелязани мерки за подобряване на финансовата дисциплина, намаляване на разходите и привличане на спонсори, така че да не се налага до края на годината Общината да дофинансира училището. „Не бива да се отнема с лека ръка възможността на новата директорка Ани Великова /на поста от около месец и половина/ да положи усилия за укрепване и развитие на училището”, се казва в декларацията. В нея се настоява, ако все пак запазването на училището е невъзможно, то да се преобразува чрез сливане със СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В противен случай искането е да се подпише споразумение, че Общината се ангажира да уреди трудово-правните отношения на служителите, учителите и директора на училището и те да не останат без работа.

Заместник-кметът Владимир Трендафилов увери, че със сигурност ще бъде подписано такова споразумение. Посочено бе, че миналата година Общината е дофинансирала ОУ „Никола Й. Вапцаров” с 16 000 лева и че 5 от общо 7 паралелки в училището са маломерни.

Трендафилов съобщи, че има становище на Обществения съвет на СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в което се изразява категорично несъгласие със сливането и че то ще доведе до проблеми в образователно-възпитателния процес. Той призова да не се насажда напрежение между учебните заведения в града и че едно училище едва ли може да поеме 18 души персонал на ОУ „Никола Й. Вапцаров”.

Закриват основно училище „Н. Вапцаров“ в Добрич

Не се възприе и предложението да се остави новата директорка да покаже на какво е способна и да предприеме стъпки за стабилизиране на училището, а при необходимост въпросът за закриването да се разгледа отново догодина.

В мотивите за закриването на училището се посочва, че демографската ситуация в страната, в това число и в Община град Добрич, продължава да се влошава. Независимо от някои дискусионни моменти, статистиката регистрира все по-голямо нарастване на негативните тенденции – намаляване и застаряване на населението в резултат на ниската раждаемост, увеличаване на смъртността - обща и преждевременна, и засилване на вътрешната и външната миграция, която включва предимно млади хора на възраст между 18 и 35 години. В резултат само за последните пет учебни години в системата на основното образование се наблюдават негативни тенденции. Броят на паралелките от 1 до 7 клас намалява с близо 12%, а този на учениците с 16,2 %. 2. В почти всички основни училища, както и в основната степен на образование в ОбУ „Йордан Йовков“ има паралелки с по-малък брой ученици от минималния норматив. Съотношението между подлежащите и записаните в първи клас е 71,44% средно. Ако този процент се запази, то в средносрочен план - през следващите 5 учебни години, броят на първокласниците ще намалее с още 163 ученици или с 26,72%. Посочва се също, че ОУ „Панайот Волов“ и ОбУ „Йордан Йовков“ имат възможност да поемат учениците на ОУ „Вапцаров”.

Освободената сграда на училището може да бъде използвана за други образователни, здравни, социални и хуманитарни дейности. По-късно на сесията стана ясно, че сградата ще се използва за разкриване на филиал за обучение на медицински сестри към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ град Бургас.

 

c