Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич пренасочва към детските градини децата в предучилищна възраст

Децата ще бъдат насочени към детската градина в района, в който живеят. Преподавателите също ще бъдат пренасочени към детските градини, заяви заместник-кметът д-р Емилия Баева

Решението от следващата учебна година предучилищното образование в Добрич да се осъществява само в детските градини не е лично или някой да го е налагал. Това е управленско  и екипно решение след доста анализи и разговори с експерти в тази област. Това каза пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов. Припомняме, че негова заповед от 26 януари с решението разбуни духовете в Добрич, родители подготвят жалба и подписки с искане тя да бъде отменена.

Към момента групи за задължително предучилищно образование има в осем общински училища, съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. По думите й в тях има дори 20 деца на 4 години. Според д-р Баева съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование /ЗПУО/ е неразрешено, т. е. те трябва да посещават само детски градини. По думите на зам.-кмета в момента предучилищните групи в осемте училища се посещават от 152 деца. От тях 86 ще постъпят в първи клас през следващата учебна година. „Остават 66 деца, някои от които ще бъдат 5 и 6-годишни. Тези деца ще бъдат пренасочени към детските градини в града, те няма да кандидатстват”, посочи д-р Баева. Допълни, че ще бъдат насочени към детската градина в района, в който живеят. Увери, че преподавателите също няма да останат без работа – те също ще бъдат пренасочени към детските градини.

Д-р Баева сподели убеждението на кметския екип, че децата до 3-годишна възраст, които по критериите на Световната здравна организация са в яслена възраст, трябва да посещават яслите, защото там те са обгрижвани от медицински сестри и персоналът е повече. „Децата от 3 до 6-годишна възраст се наричат деца в предучилищна възраст и те трябва да бъдат в детските градини. Защото, смеем да твърдим, ние в годините направихме доста иновирания, доста усилия вложихме, за да подобрим условията в детските градини”, обясни зам.-кметът. Допълни, че и сега родителите могат да изберат дали децата им в детските градини да са на целодневна или полудневно форма на обучение. Като други предимства на градините д-р Баева посочи, че там децата се хранят три пъти дневно, всяка група има отделен кът, има достатъчно пространство за игра. Има отделни помещения за занимания за физкултура, отделни спални помещения.

Зам.-кметът посочи, че дали децата ще бъдат в четвърта група в училище или в детска градина няма значение, защото учат по една и съща програма. „Т. е. ние казваме, че всяка от тези институции – ясла, детска градина и училище, е строго специализирана по отношение на услугите, които предлага, разполага с необходимите условия, с нужния квалифициран персонал, за да може да обучава и социализира децата”, категорична е д-р Баева.

Тя посочи, че Общината не е закъсняла с решението си децата от предучилищна възраст да се обучават само в детските градини, а е избързала. По отношение на 20-е деца на 4 години, които посещават подготвителните групи в училищата, каза, че санкцията за нарушението ще бъде понесена от Общината. Зам.-кметът изрази недоумението си, че подготвителните групи в училищата вече са сформирани. По думите й според план-графика до 31 януари Общината трябва да им изпрати имената и адресите на децата, които подлежи да влязат в тях.

Д-р Баева обясни и защо е позволено деца да получават предучилищно образовавие и в училищата. По думите й това е заради големите общини, в които не достигат местата в детските градини. Както и че в някои от тях има райони, в които няма детски градини, но има училища, и така могат да бъдат обхванати децата.

c