Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Старата къща - паметник на културата в центъра на Добрич вече е с обновена фасада

Красивата стара къща – паметник на културата с местно значение, която се намира в центъра на Добрич, на ул. „Райко Даскалов“ № 4, вече е с обновена фасада и предизвиква възхищение сред преминаващите оттам.

Това е къща в румънски стил и е частна собственост. Нейният сегашен собственик е Гергана Науман, която е придобила имота преди три години. Тя е добричлийка и живее в Германия.

Още една стара сграда с архитектурна стойност в Добрич ще блесне с нова фасада

Пред Про Нюз Добрич г-жа Науман каза, че ремонтите в сградата ще продължат, за да може тя да стане пригодна за ползване. Къщата не е обновявана през последните 30 години.

Тя вероятно е строена през 1924-та, защото тази година е изписана на вратата на сградата. Най-напред е била притежание на двама братя арменци – златари, а след тях е имала още няколко собственици. Отчуждена е преди десетилетия, а след промените е отдавана под наем.

Реставрирана е фасадата на бившия хотел „Москва“ в центъра на Добрич (+снимки)

Гергана Науман казва, че спонтанно е решила да я купи и да помогне тя да върне стария си блясък. За съжаление, до момента не е успяла да открие някакви архивни материали, за да научи повече неща за историята на сградата.

Науман е родена в Добрич през 1972 година. Учила е в училище „П.Р.Славейков“ и в Езикова гимназия „Гео Милев“. Напуснала е България през 1995 година.

Фасадата на къщата, която има много красиви орнаменти, е напълно запазена. Над вратата има детайл глава, а на покрива – царска корона.

c