Вторник, 21 май 2024

21.05.2024

Последвайте ни

Филиал на университета в Бургас ще обучава медицински сестри в Добрич

Очаква се първият прием да е за учебната 2025/26 г. Годишно ще се приемат по 25-30 студенти

Решение за разкриването на филиал на  Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ град Бургас за обучение по специалност „Медицинска сестра“ бе взето на проведеното днес заседание на Общинския съвет в Добрич. Предвижда се той да се помещава в сградата на Основно училище „Н. Й. Вапцаров“, за закриването на което също бе взето решение днес.

„Важно е да се каже, че този процес е надполитически и той обединява много различни хора“, каза на пресконференция кметът Йордан Йорданов. Той припомни, че преди две години народните представители от Добрич Деница Сачева и Мая Димитрова, поеха ангажимента да бъдат направени промени, които позволиха разкриването на такъв филиал, който дава възможност да се обучават медицински сестри за нуждите на болницата и лечебните заведения. Ще даде възможност хората да получат истински дипломи, защото през последните години има бум на фалшиви дипломи, подчерта Йорданов.

„За нас е важно освен да получат добро образование, да получат и истинска диплома и да могат да се реализират в болницата в Добрич и ДКЦ-тата на територията на областта“, каза още кметът.

„Днес е един много хубав ден, защото сте взели решение за предоставяне на помещение, където да се разкрие филиалът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ град Бургас. Надявам се да продължим съвместните усилия за финализиране на тази процедура с подкрепата на цялата добричка общественост. Направихме първите стъпки, предстои един път, който трябва заедно да извървим“, каза проф д-р Христо Бозов, ректор на университета. Той съобщи, че преди месец Академичният съвет е приел единодушно решение за откриване на филиал в Добрич.

„Това е допустимо, съобразно националните критерии и националната карта за висшето образование. Това беше постигнато и с подкрепата на народните представители от Добрич, особено с подкрепата на г-жа Деница Сачева, която инициира преди две години, заедно с г-жа Мая Димитрова, чрез МОН да се направят промени в картата на висшето образование в България и се правят промени за разкриване на филиали за медицински сестри, независимо че има висше училище на територията на съответния регион. Ще стартираме тази процедура съвсем скоро. Вече подготвяме цялата документация. Разкриването на един такъв филиал трябва да има единодушна подкрепа“, каза проф. Бозов.

Той предвижда този процес да завърши в рамките на около година и  през следващата година – учебната 2025/26 година, да започне приема на медицински сестри за обучение за четири години във филиала в град Добрич. По 25-30 студенти ще се приемат на учебна година т.е. 100-120 бъдещи медицински сестри ще се обучават през първите четири години.

„Търсим подкрепата на Общината и Общинския съвет, за да се създадат най-добри условия за нашите студенти, защото най-важното за нас е качеството. Трябва да сме сигурни, че тези хора, които ще получат образованието си тук, трябва да са добре обучени. Те ще работят не само на територията на МБАЛ-Добрич, но и във всички детски ясли, училищата, социалните заведения“, каза проф. Бозов. Той припомни, че в момента има много голям кадрови проблем с медицинските сестри. Съотношението лекари-медицински сестри трябва да е 1:2 в полза, а в момента е 1:1, като част медицинските сестри са в пенсионна възраст.

„Основната ни цел е да направим качествено обучение. Не само да направим здравно обучение на територията на град Добрич, но и град Добрич да се позиционира като един образователен център в Добруджа. Нашата цел е не само да направим този филиал, но и да развием в посока академично развитие хората в област Добрич, особено в медицинските среди. Обучението на медицинските сестри е комплексно и ще могат да се включат и други специалности. Ще бъде ценно не само за тези 100-120 медицински сестри, които ние ще обучаваме, но ще е ценно и за града като възможност за израстване“, каза още ректорът.

Председателят на Общинския съвет Красимир Николов посочи: „За нас образованието винаги е било приоритет. Нещо повече – наша кауза, кауза, която обединява всички. И желанието час по-скоро да увеличим потенциала на Добрич в сферата на медицинските кадри. Заедно и с общи усилия – народни представители и местна власт, ще дадем всичко от себе си, за да получи нашият град необходимите кадри в сферата на медицината. Образованието е професията, която създава всички останали, а медицината – е науката, която се грижи за нашето здраве, за здравето на нашите деца и за нашето бъдеще“.

Той също благодари на народните представители, които не жалиха усилия, за да свалят мораториума, който беше наложен по отношение разкриване на филиали на нови учебни заведения. Даде уверения от името и на общинския съвет, че ще подкрепят по-доброто бъдеще на образованието в Добрич.

„Изключителни чест и привилегия е нашият град да започне такава благородна инициатива, каквато се случва днес с решението на Общинския съвет, да се изгради филиал на Медицинския университет. Това е изключително важно, първо за града, второ – за всички нас – потребителите на тези услуги“, каза изпълнителният директор на „МБАЛ Добрич“ АД д-р Георги Желязков. Той припомни, че е крещяща нуждата от медицински сестри, а те са на заден план в последните години.

„Такива инициативи ще дадат възможността да се оправи този дисбаланс. Подкрепата, която получихме от Общината, Общински съвет, народните представители и Академичния съвет на бургаския университет ни дава тази възможност и трябва да сме щастливи и максимално да се възползваме. Сигурен съм, че това ще се случи, защото виждам подкрепата от всички“, каза още д-р Желязков.

Община Добрич ще поеме ангажимента да закупи оборудването за обучение на медицинските сестри, увери кметът.

 

Проф. Бозов подчерта, че от особена важност е фактът, че МБАЛ Добрич получи през февруари 2022 година акредитацията си за учебна база за студенти.

c