Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Още една стара сграда с архитектурна стойност в Добрич ще блесне с нова фасада

След като в края на миналата година бившият хотел „Москва“ грейна реконструиран в центъра на Добрич, още една стара и красива сграда скоро ще радва добричлии с обновена фасада.

Това е старата къща в румънски стил, която се намира до театъра, на ул. Райко Даскалов № 4.

Къщата е частна собственост и има статут на паметник на културата с местно значение. Про Нюз Добрич научи, че последният й собственик е Гергана Науман, която е придобила имота през 2019 година. Тя е добричлийка и живее в Германия.

Реставрирана е фасадата на бившия хотел „Москва“ в центъра на Добрич (+снимки)

Научихме, че къщата вероятно е строена през 1924-та, защото тази година е изписана на вратата на сградата. Най-напред е била притежание на двама братя арменци – златари, а след тях е имала още няколко собственици. Отчуждена е преди десетилетия, а след промените е отдавана под наем.

„В момента отвън я боядисват, реставрират фигурите. Може би до месец поне отвън ще бъде реставрирана. Дъщеря ми има желания да я реконструира, за да бъде един хубав спомен за Добрич. Това е една много красива сграда. Има и други като нея в града, но са доста занемарени. Дъщеря ми започна ремонта със собствени средства, защото чрез Министерството на културата стават много трудно нещата. И тя реши да започне така, пък после ако може, да си възстанови част от средствата“, разказа Кита – майката на Гергана Науман.

Фасадата на къщата, която има много красиви орнаменти, ще бъде напълно запазена. Над вратата има детайл глава, а на покрива – царска корона. В момента се прави измазване и почистване, а оригиналната дървена дограма ще бъде запазена.

Рушащата се знакова сграда в центъра на Добрич е ипотекирана от фирма без дейност

И ако къщата на № 4 ще бъде обновена, то не е ясно кога ще бъде ремонтирана улица „Райко Даскалов“, която се намира на пъпа на Добрич, но е в доста неугледно състояние.

c