Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Защо Община Тервел организира кампания за намаляване на отпадъците?

Проект „Партньорства за развитие“ е финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса на ОП „Добро управление“. Той се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

По проекта се проведе  кампания за привличане на уязвими обществени групи  и широката общественост от община Тервел в действия за  намаляване на растителния  отпадък в общината и оптимизиране на разходвания публичен ресурс.  Планирането на тази кампания се базира на статистика, която показва, че в общината се генерират големи количества растителни отпадъци. Извозването им до регионалното сметище е много скъпо поради разстоянията и липсата на площадка за компостиране. Поради това тези дейности ще бъдат извършени със съдействието на партньора Община Тервел.

Проведено изследване показва, че на година икономиката на ЕС изразходва 16 тона материали на глава от населението,, като 6 тона от тях се превръщат в отпадъци, а 3 тона от тях отиват на сметищата, които са основният вариант за управление на отпадъците. Затова целите са да се търсят варианти за оползотворяване на отпадъците, превръщането им в източник на доходи, намаляване на разходите за управление на отпадъците.

Присъстващите бяха запознати с принципа на партньорство, с изискванията за ИТИ. Дискутирани бяха нуждите, за да бъдат генерирани идеи за партньорства.

Галина Митева даде примери за партньорства при преработка на отпадъците между  Община, бизнес  и НПО, като рециклиране, компостиране и термична обработка.

Управление на отпадъците на местно ниво и възможностите за оползотворяване на отпадъците, генерирани на територията на община Тервел представи Теодора Петкова, управител на Депо за ТБО - с. Стожер. Тя подчерта, че Програмата за управление на отпадъците на Общината е неразделна част от общинската програма за околна среда. ПУО се разработва и приема за период, който следва да съвпада с периода на Действие на националния план за управление на отпадъците; се актуализира при промяна във фактическите и/или нормативните условия.

Теодора Петкова изнесе данни за направените 4 сезонни морфологични анализа в периода 12.08.2022 г. – 16.05.2023 г. на територията на Претоварната станция за отпадъци в Тервел, като е изследвана смесена проба, включваща отпадъци от града и от селата. Данните сочат, че преобладаващи фракции през пролетта са пластмаси, картон и градински отпадъци, през лятото - хранителни, инертни, текстил, хартия и картон, през есента - градински, картон и пластмаса, а през зимата – градински и картон, хранителни, пластмаса. За община Тервел средно годишно най-много има градински отпадъци, картон, пластмаса и хранителни отпадъци.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c