Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Започва земеделският протест, фермери ще излязат с тежки машини на 4 места в област Добрич

Започват протестите на земеделските производители, породени от отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Протестните действия в цялата страна ще се стартират точно в 10.00 часа. като ще включват на места блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Утре се очаква протестите да стигнат до София и Министерския съвет.

Инициативният комитет обяви точките в страната, където ще се състоят протести. В Североизточна България са Кардам, Дуранкулак, кръговото кръстовище на Балчик и Карапелит в област Добрич, както и Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол) и Силистра.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание да се отмени забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Кризата се задълбочи през уикенда, след като родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна заяви, че "не преговаря с терористи". Изказването предизвика остри реакции в целия политически спектър.

Вчера премиерът Излезе с изявление, в което изтъкна:

„Уважавам изключително много труда на всички земеделци и производители - тези, които произвеждат нашата храна. И съм готов да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството иска да разреши проблемите, които са натрупани в сектора от десетки години. Ако някой от тези хора са се засегнали от моите думи - те не са насочени към тях - аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам защо трябва да се извинявам. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, дадени през последните години. С парите от ЕС и националния бюджет те си построиха къщи, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам", категоричен беше Денков. И апелира производителите да решат на чия страна ще бъдат.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

c