Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Дизайнерски неми книги представя нова изложба на галерията в Добрич

Изложбата „Тихи книги“ ще представи от 4 юли от 17,30 часа Художествената галерия в Добрич. Тя се организира със съдействието на Унгарския културен институт в София.

Колекцията обхваща над 40 творби - както оригинали, така и репродукции на илюстрации. Посетителите ще могат да видят издавани по цял свят тихи книги на егерската библиотека „Шандор Броди“, 18 дизайнерски неми книги на издателство „Чимота“, както и 3 лего-инсталации. Изложбата подхожда към жанра от две посоки: представя тихите книги като книги и илюстрациите в тях като произведения на изобразителното изкуство. Подборът е на унгарските куратори Емеше Ревес - изкуствовед, Ерика Пауер - библиотекар в отдел за детски книги и Жужана Блашке - арт мениджър.

Какво представлява „тихата книга“? На английски с израза silent book или тиха книга се обозначават книгите, които представят една свързана история без писан текст. Наименованието насочва към липсата на текст за четене, макар че историите, развиващи се чрез езика на картинките, могат да бъдат разказани както на глас, така и наум. Тези истории могат да бъдат добре познати разкази, като приказките на братя Грим, а могат да бъдат и авторски, измислени от художника. Жанрът не е обвързан с възраст и може да се отнася за малки деца или да разказва сложни истории на възрастните.

На откриването ще присъстват Ева Бедеч – асистент и финансов деловодител към Унгарския културен институт и д-р Ласло Бедеч – лектор в СУ „Св. Кл. Охридски“.

c