Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

448 домакинства в област Добрич ще бъдат анкетирани за ново изследване на трудовия пазар

От началото на юли 2024 г. Националният статистически институт започва провеждането на Наблюдението на работната сила в новоизбрани домакинства.

Наблюдението е извадково и е включено в Националната статистическа програма за 2024 година. То се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната. Домакинствата, участващи в наблюдението, са подбрани на случаен принцип и се анкетират чрез лично интервю. 

В област Добрич ще бъдат анкетирани 448 домакинства всяко тримесечие. При непрекъснатото наблюдение всички домакинства, включени в извадката, се анкетират в рамките на три месеца, като извадката е равномерно разпределена между отделните седмици. Наблюдаваният период е една календарна седмица, но е различен за отделни групи домакинства..

В област Добрич изследването ще се проведе в градовете: Добрич, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Тервел и Шабла, както и в селата: Гурково, Змеево, Кранево, Житен, Богдан, Божурово, Паскалево, Плачидол, Стефан Караджа, Стожер, Черна, Българево, Вранино, Лозенец, Безмер и Градница.

Основната цел на Наблюдението на работната сила е да се осигури информация за най-важните характеристики на заетостта и безработицата в Република България. Резултатите от изследванeто се публикуват в български статистически издания, предоставят се на потребители от страната и чужбина, както и на редица международни организации като Евростат, Международната организация на труда, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други. 

Наблюдението на работната сила във всички държави-членки на ЕС, вкл. и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки (в сила от началото на 2021 г.) и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Наблюдението се осъществява с участието на анкетьори, които при първото си посещение в домакинствата се легитимират със служебна карта и представят писмо от председателя на НСИ. Анкетьорите са задължени съгласно Закона за статистиката да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация.

Опазването на тайната на данните, тяхната защита и използването им изключително за статистически цели е гарантирано от разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни, Регламент (ЕО) 223/2009 относно европейската статистика, Закона за статистиката и Закона за защита на личните данни.

Image by freepik

c