Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Дебат за вятърни турбини в Добричка община: Крайната дума е на жителите (СНИМКИ)

Проведеното днес обществено обсъждане в Добричка община относно изграждането на ветрогенератори от „ЕЕ Риъл Естейт“ ЕООД предизвика бурни дискусии и разнопосочни мнения.

Представяме основните въпроси, зададени от местните жители и представители на неправителствения сектор, както и отговорите на инвеститора.

Юлиян Михайлов от неправителствения сектор попита за разстоянията на ветрогенераторите от населените места и въглеродния остатък от тяхното производство. Според „ЕЕ Риъл Естейт“ ЕООД най-близката перка ще бъде на 8.5 км от населено място, а въглеродният отпечатък се изплаща в рамките на 6 до 12 месеца благодарение на новите технологии.

Мария Петрова, химичка от Дропла, изрази притеснения за въздействието върху здравето и плодородието на земите. В отговор, инвеститорите посочиха, че турбините не създават здравословни проблеми и че няма отрицателни последствия за земеделието. Те се позоваха на доклад от 500 страници, доказващ, че няма проблеми с кацането на птиците в района.

Момчил Радичков се интересуваше от броя на турбините и количеството бетон, което ще се използва. Отговорът беше, че ще има 14 точки в община Добричка и че всяка турбина заема около 600 м². Радостина Жекова попита за рециклирането на перките и бетона. Инвеститорите обясниха, че бетонът се заравя на 5 метра под земята, а витлата се връщат на производителя. Не стана ясно, дали се рециклират.

Георги Великов от Варна се съмняваше в икономическите ползи и цитира статии, според които компании като British Petroleum се отказват от ВЕИ. От „ЕЕ Риъл Естейт“ ЕООД отговориха, че интересът е за всички - търговци, собственици на земи и потребители на електроенергията, и че цените на имотите ще се увеличат тройно.

Кметът на Паскалево и други местни представители изразиха притеснения за потенциалните вреди върху земеделието.

Кметът на Добричка, Соня Георгиева, заяви, че нарастващите инвестиционни намерения предизвикват напрежение сред населението, и съобщи, че ще предизвика референдум.

Представител на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) попита дали ветрогенераторите ще променят обстановката със снегонавяванията. Инвеститорите отговориха, че съоръженията не създават течения, а консумират вятър и произвеждат енергия, подобно на вентилатор. Според тях, няма да се отрази на снегонавяванията.

Участие в дискусията взе и народният представител от област Добрич Константина Петрова, която поиска информация за категоризацията на земите, на които ще се изгражда вятърният парк.

Дискусията за изграждането на ветрогенератори в Добричка община продължава да бъде предмет на разногласия. Докато инвеститорите подчертават икономическите ползи, местните жители и представители на неправителствения сектор изразяват своите притеснения за въздействието върху здравето, земеделието и околната среда. В крайна сметка, бъдещето на този проект ще зависи от способността на страните да постигнат съгласие и да намерят баланс между иновациите и запазването на местните интереси.

c