Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Започва вътрешната и външна мазилка на храма в село Рогачево

Село Рогачево ще има свой храм, когато храмът „Св. Димитър” ще бъде осветен и отворен за вярващите хора. Селцето никога  не е имало църква. Години продължава строежът на църквата, кауза от особено значение за хората в с. Рогачево.

Основите на първия православен  храм в балчишкото село Рогачево бяха положени през 2018 година. Новият божи дом ще носи името „Свети Димитър.

Водосветът за първа копка на строеж за православен храм отслужи йеромонах Филип Кирилов в съслужение с делегация от Варненската и Великопреславска митрополия. Съгласно традицията в основите на бъдещия храм бе поставена и стъкленица със специален свитък с имената на ктиторите, сред които кметът на община Балчик Николай Ангелов, главният архитект Анна Демирева. Работният проект е дарение на архитект Асен Коев и целия му екип. 

Положиха основите на първия православен храм в село Рогачево

Новата църква ще бъде с площ от 40 квадратни метра върху общински терен в центъра на селото. За грубия строеж бяха събрани 25 хиляди лева, а за цялостното завършване се набираха допълнително средства.

Строителите на храма от „Багатур“ ООД съобщиха, че предстои изпълнение на вътрешни и външни мазилки. Изпълнена е вътрешна и външна електроинсталация, която е дарение. Монтирана е дограмата с помощта и събраните средства от Църковното настоятелство в лицето на Отец Филип.

c