Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Започна делото за катастрофата в Добрич, при която загина 3-годишният Крис (ОБЗОР)

Започна делото за катастрофата, след която почина 3-годишният Крис от Добрич преди повече от две години. В зала се яви обвиняемият със защитник и адвоката на пострадалото семейство. В хода на заседанието страната на ответника съобщи за допуснато несъответствие в цифровото изписване на членовете в обвинителния акт, като след това съдът се оттегли, за да разгледа документите.

След това съдът съобщи, че няма основание за спиране на делото и документацията е изрядна и насрочи следващо заседание през ноември месец, когато ще се разгледа делото по същество.

3-годишно дете е с опасност за живота след зверска катастрофа в Добрич

Припомняме, че на 6 май 2021 година на кръстовището улица „Христо Ботев“ и бул. „Русия“ стана тежка катастрофа, след като 46-годишен водач на лек автомобил премина на червен сигнал на светофара и блъсна друг лек автомобил със семейство в него.

Почина 3-годишният Крис, ранен при зверска катастрофа в Добрич

В следствие на инцидента 3-годишният Крис бе най-тежко пострадал и озовал се под колата на семейството, изпадна в кома, а лекарите в МБАЛ Добрич се опитаха да спасят живота му, но на 14 май 2021 година детето почина.

Стотици на мирен протест в Добрич заради смъртта на 3-годишния Крис

Събитията след катастрофата бяха съпътствани от дарителска кампания за пострадалото семейство и масово обществено недоволство, изразено в мирни протести на мястото на инцидента. На един от протестите майката на загиналото дете каза, че за нея няма правосъдие в тази държава. Надява се за справедлива присъда. Ако това се беше случило с детето на някой от управниците, виновникът нямаше да бъде пуснат. За обикновените хора нещата се случват по един начин, а за привилегированите с власт и пари, по друг начин, каза тя.

ЕЦТП: 30-годишни светофари и липсващи знаци на фатално кръстовище в Добрич

След смъртта на детето на мястото на катастрофата пристигна екип от Европейския център за транспортни политики, който установи, значително количество дефицити, застрашаващи пряко пътната безопасност – пътните знаци са в окаяно състояние, отсъства светлоотразителност, липсва двойният борд, от едната страна на кръстовището няма знак за път с предимство, светофарите са на повече от 30 години и са така износени, че трудно се виждат по всяко време на денонощието, липсва маркировка върху платната, която не е възстановена след изграждането на водния цикъл на града, а настилката е с множество дефекти по отношение на целостта си, към онзи момент.

Прокуратурата чака две експертизи за смъртта на 3-годишния Крис от Добрич

В хода на съдебния процес прокуратурата назначи две експертизи – съдебно-медицинска за установяване на увреждания на пострадали лица и автотехническа, а съдът забрани на водача на преминалия на червено автомобил да напуска страната, в следствие на което той се наложи да напусне работата си в чужбина.

Граждани настояват за кръгови кръстовища на местата с най-тежки катастрофи в Добрич

Сред исканията на протестиращи след инцидента е кръстовището да бъде изградено в кръгово движение, както и няколко други пътни участъка в града да бъдат обезопасени. След въпрос от Про Нюз Добрич от Общината отговориха, че за изграждането на кръгови кръстовища е необходимо да се извърши цялостен анализ на пътното движение не само локално за конкретното кръстовище, а и на целия район. Контролът на качеството на пътните знаци и пътната маркировка, инспекция по пътна безопасност, както и споделяне на европейски опит от водещи експерти в сферата на пътната безопасност, посочват от общинската администрация.

На въпроса ни какви действия предприема Община град Добрич за намаляване на тежките ПТП в града ни отговориха, че усилено се търсят варианти за вземане на мерки за подобряване на пътната безопасност.

Приключило е разследването по делото за катастрофата в Добрич, която отне живота на 3-годишния Крис

На 12 май  2023 година стана ясно, че приключило разследването на катастрофата.  Делото ще премине по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 октомври 2023г., от 9.00 часа. Съдът определи още две дати за заседания – на 9 и 23 ноември 2023 година, също от 9 часа.Две години след зверска катастрофа в Добрич, отнела детски живот, нови светофари още няма

c