Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Две години след зверска катастрофа в Добрич, отнела детски живот, нови светофари още няма

След тежка катастрофа преди две години – на 6 май 2021 г., в Добрич почина 3-годишният Крис. Той бе тежко ранен при зверския инцидент на кръстовището на бул. „Русия“ и ул. „Христо Ботев“. При него лек автомобил „Ауди” преминава на червено и блъска „Фолксваген”, който пресича на зелено. Ранените майка и две деца пътували във втората кола. Фолксвагенът се завърта на 360 градуса, а 3-годишното момченце се оказва под автомобила. Вследствие на сблъсъка детето получава фрактура на черепа и бе в медикаментозна кома. Извършени му бяха две операции, но лекарите изгубиха битката за живота му. 

Провокирани от кадрите от мястото на тежката катастрофа експерти на Европейския център за транспортни политики инспектираха кръстовището на улица "Христо Ботев" и бул. "Русия". Бе констатирано значително количество дефицити, застрашаващи пряко пътната безопасност. А местните хора разказаха, че това не е първият инцидент на мястото, като сред пострадалите при различни ситуации са били майка с дете, велосипедист и др.

Експертите на ЕЦТП установиха, че пътните знаци са в окаяно състояние - отсъства светлоотразителност, липсва двойният борд, от едната страна на кръстовището няма знак за път с предимство. Освен това светофарите са на повече от 30 години и са така износени, че трудно се виждат по всяко време на денонощието. Липсва маркировка върху платната, която не е възстановена след изграждането на водния цикъл на града, а настилката е с множество дефекти по отношение на целостта си, констатираха още те.

От ЕЦТП подариха на Община Добрич 8 чисто нови пътни знака, отговарящи на всички съвременни изисквания, за да бъдат поставени на фаталното кръстовище.  

В отговор на въпроси на гражданите, отправени чрез Про Нюз Добрич, от Общината бе полученоа уверение, че нови светофарни уредби в градаще има най-рано след около година, а дотогава стъклата на съществуващите ще бъдат измити.  

Две години по-късно новите светофари още ги няма, видя днес репортер на Про Нюз Добрич. Няма ги и поисканите от гражданите тогава камери на светофарите, за да се облекчи изясняването на обстоятелства при катастрофи, но и заради възможността за превенция.

По последна информация от Общината на 18 януари т.г. е сключен Договорът за изграждане на система за управление на обществения транспорт, която включва софтуер за предоставяне на информация със съответното компютърно и бордово оборудване и видео стена. Той предвижда в срок до 230 дни ще бъдат изградени и 133 светофарни секции на 21 възлови кръстовища, както и да се монтира автоматизирана система за локално управление на пешеходни светофари. Т.е. новите светофари в Добрич трябва да са факт в началото на септември.

Няма информация шофьорът, премирал на червено и причинил зверската катастрофа, да е получил присъда. Според последната информация от Окръжната прокуратура по делото е повдигнато обвинение, като спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 500 лева и му е наложена забрана да напуска пределите на Република България.  

c