Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Приключило е разследването по делото за катастрофата в Добрич, която отне живота на 3-годишния Крис

Приключило е разследването по делото за катастрофата на кръстовището на бул. „Русия“ и ул. „Христо Ботев“ в Добрич, вследствие на която почина 3-годишният Крис, съобщиха за Про Нюз Добрич от Окръжната прокуратура. Материалите по делото се предявяват на страните.

По последна информация спрямо шофьора, предизвикал катастрофата, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ и му е наложена забрана да напуска пределите на България. 

Припомняме, че на 6 май 2021 година лека автомобил „Ауди“, преминаващ на червено, удря „Фолксваген“, за който сигналът е зелен. Ранени са майка и двете ѝ деца, пътуващи във втората кола. Автомобилът се завърта на 360 градуса и 3-годишният Крис се оказва под него. Момчето получава фрактура на черепа и бе в медикаментозна кома. Лекарите извършиха две операции, но изгубиха битката за живота му.

След трагедията експерти от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) инспектираха мястото и констатираха значителен брой дефицити, застрашаващи пряко пътната безопасност, сред които липсващи двоен борд и пътен знак, лошо състояние на наличните знаци и пътната настилка. Освен това светофарите са на над 30 години и поради износване са трудно видими по всяко време на денонощието. Липсва и пътна маркировка, която не е възстановена след приключване на водния цикъл.

От ЕЦТП подариха на Община град Добрич 8 нови пътни знака, отговарящи на всички съвременни изисквания, за да бъдат поставени на опасното кръстовище.

В отговор на въпроси на гражданите, отправени чрез Про Нюз Добрич, от Общината бе получено уверение, че нови светофарни уредби в града ще има най-рано след около година, а дотогава стъклата на съществуващите ще бъдат измити. Две години по-късно новите светофари още ги няма, видя преди дни репортер на Про Нюз Добрич. 

По последна информация от Общината на 18 януари т.г. е сключен Договорът за изграждане на система за управление на обществения транспорт, която включва софтуер за предоставяне на информация със съответното компютърно и бордово оборудване и видео стена. Той предвижда в срок до 230 дни ще бъдат изградени и 133 светофарни секции на 21 възлови кръстовища, както и да се монтира автоматизирана система за локално управление на пешеходни светофари. Т.е. новите светофари в Добрич трябва да са факт в началото на септември.

 

c