Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Зам.-министър: Правото на риболов в общностни води е право на всички български рибари

В 16.00 часа днес в Министерството на земеделието ще се проведе координационна среща за предстоящите действия по казуса със задържаните в Румъния български риболовни кораби. В срещата ще участват представители на МЗм, МВнР, ИАРА и на бранша, каза в Добрич зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Вчера той е провел среща с българските рибари, които са пряко засегнати от ситуацията със задържането на плавателните съдове извън териториалните води на Румъния. „Търси се решение, но имаме и прецедент – български кораби са задържани, включително има иззет рибен ресурс, без да има предоставен документ за това. Т.е. ние не знаем на какво правно основание стъпват в Румъния, което буди сериозни притеснения у нас като държава“, коментира Събев.

Той допълни, че на срещата ще се координират действията, които трябва да се предприемат оттук насетне. „Искаме да избегнем сценарий, подобен на този от 2011 година. Казусът бе решен повече от 10 години по-късно. Иде реч за принципен въпрос. Правото на риболов в общностни води е право на всички български риболовни кораби и ние ще направим всичко възможно то да бъде защитено в кратки срокове“, заяви Събев.

Капитан на риболовен кораб от Балчик осъди Румъния в съда в Страсбург

По думите му начинът, по който партньорите от Румъния са процедирали, буди притеснение, защото инспекторите на ИАРА, които са участвали в проверката, не са получили протокол на български език и дефакто няма официален документ.

Той поясни, че недоволството на рибарите и искането на оставка на изп. директор на ИАРА изглежда е заради неправилно тълкуване на думи на д-р Ваня Стаматова. Според Събев смяната на изпълнителния директор на агенция отнема технологично време, в момента е контрапродуктивно и може да направи лоша услуга на сектора. Ако обаче има незакономерни действия, ще се носи отговорност.

c