Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Човешка небрежност е основната причина за последните пожари в област Добрич

Унищожена е реколтата от 450 декара с пшеница, спасени са над 2000 дка

Само за ден пожарникарите имат 19 излизания на територията на област Добрич, от които две изключително големи по мащаби. Това се дължи главно на климатичните условия, високите температури, растителността е суха и се пали от най-малката искра, коментира пред журналисти директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров. „За наша радост няма пострадали граждани, само материални щети“, добави той.

Пожароопасният сезон е обявен със заповед на областния управител преди повече от 20 дни, но реално той започна в последните две седмици, когато има много пожари, свързани с повишаване на температурите.

Тази година засушаването започна много отрано, липсата на дъжд изсуши тревната растителност, на труднодостъпни места тревната растителност е достигнала човешки ръст, коментира комисар Димитров.

Седем са пожарите, свързани с жътвената кампания, като един е в земеделска техника, а другите шест са в житни масиви. Общото количество на унищожената продукция е около 450 дка, спасена е реколтата от над 2000 дка.

„Статистиката от последните години сочи, че земеделските стопани все повече започват да спазват правилата за пожарна безопасност, тъй като те осъзнават, че това е важно за тях и тяхната продукция“, коментира директорът на РД ПБЗН.

Всички пожари са предизвикани от човешка небрежност - палене на огън на неподходящи места и изхвърляне на незагасени цигари.

Изключение прави само пожарът край село Победа, причинен от заплетен в електропреносната мрежа щъркел.

 

c