Понеделник, 04 декември 2023

04.12.2023

Последвайте ни

Капитан на риболовен кораб от Балчик осъди Румъния в съда в Страсбург

Корабът на капитан Христо Спасов с 10-членен екипаж беше арестуван край Мангалия на 13 април 2011 г. на 22 мили от брега с мотива, че балчишките рибари бракониерстват. Спасов прекара 34 дни в ареста, а корабът му бе задържан за година от румънските власти

След 10-годишни съдебни процедури Европейският съд по правата на човека се произнесе по казуса на капитана на риболовен кораб от Балчик Христо Спасов срещу Румъния.

„Съдът в Страсбург осъжда Румъния заради решенията на съдилищата й срещу Христо Спасов и признава тезата ни от 2011 г. за равния достъп на българските риболовни кораби до водите на Румъния в Черно море“, съобщават от Сдружение „Черноморски изгрев“.

Корабът на капитан Христо Спасов с 10-членен екипаж беше арестуван край Мангалия на 13 април 2011 г. на 22 мили от брега с мотива, че балчишките рибари бракониерстват.

Капитанът беше обвинен, че нямал разрешително от румънските власти за улов в тяхната изключителна икономическа зона. Той обаче е притежавал българско разрешително, както и запис в регистъра на риболовните кораби на ЕС, което по еврорегламент му дава право да упражнява занаята във водите на други страни членки на съюза.

Скандалът през 2011 г. предизвика протести на български риболовци и намесата на тогавашния еврокомисар по рибарство Мария Даманаки. След като прекара 34 дни в ареста, а корабът му бе задържан за година, Спасов беше оправдан два пъти от първоинстанционен съд в Мангалия.

Заради протести на прокуратурата обаче делото срещу него беше възобновявано, докато се стигне до присъдата за конфискация. Още преди тя да бъде потвърдена, заради разходите по дългата съдебна сага, продължила повече от 5 години, капитанът фалира и беше принуден да нареже корабчето си за скрап.

Варненският апелативен съд отказа да признае и да допусне изпълнение на решения на Окръжния съд в Мангалия и на Апелативния в Констанца да бъде наложена специална конфискация на капитан Христо Спасов, рибар от Балчик, в размер на 10 000 румънски леи с левова равностойност 4 395.12 лева.

Преди това Добричкият окръжен съд призна присъдата и съдебното решение на румънските съдилища и допусна конфискацията, наложена на българския капитан. Варненският апелативен съд обаче намери,  че преценката на магистратите в Добрич е неправилна и незаконосъобразна. Той подкрепи  доводите на защитата за това, че кап. Спасов е извършвал стопански риболов в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море с валидно разрешение за риболов, издадено от компетентните български власти, а това не е престъпление по българския НК. Освен това апелативните магистрати се позоваха и на  изтеклата абсолютна двегодишна давност, приложима за конфискацията.

„Поздравления за Христо, но и за всички, които бяха част от тази кауза“, допълват от Сдружение „Черноморски изгрев“ след края на съдебната сага, завършила успешно за българския рибар.

c