Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Аптеките в област Добрич протестираха за час днес, внесоха исканията си в РЗОК

Спирането на работа със здравна каса може да доведе до фалити на аптеки, но най-ощетени ще бъдат пациентите

От 9 до 10 часа днес голяма част от аптеките в област Добрич протестираха като не работеха със здравна каса и не обслужваха пациенти. Фармацевти от 18 от тях от Добрич, Тервел, Карапелит, Балчик, Генерал Тошево, Шабла, Каварна се събраха пред сградата на Районната здравноосигурителна каса и внесоха протестно писмо.

„Ние не сме против предложените промени за обединяване терапията на пациентите с една рецепта. Напротив, така заболяванията и адекватната терапия на пациента се проследява доста по-добре. Ние сме против финансовата мярка, която НЗОК иска да наложи на аптеките. Тя засяга 100-процента реимбурсираните лекарства, на които аптеката няма право на никакви надбавки. Това означава, че единственият приход за аптеката е от обработка на рецептата. Това е 5 лева с ДДС. По досега действащите правила всяка рецепта може да съдържа до три лекарствени продукта. С предложените промени това ще отпадне. Означава, че, ако сме обработвали пет рецепти, сега ще обработваме една и възмездяването на тази услуга ще е 5 лева с ДДС“, коментира пред журналисти маг. фарм. Мирослава Люцканова, председател на Районната фармацевтична колегия в Добрич, собственик и управител на аптека.

По думите й  трябва да се намери решение, ако не искаме големи райони да останат без обслужване по здравна каса. „Представете си, ако всички тези аптеки, чиито представители днес бяха тук, спрем да работим със здравна каса какво ще се случи – много пациенти ще останат без терапия“, добави тя.

„Дотук се стигна след като преди три месеца се прие закон за повишаване на реинбурсацията на кардиологичните лекарства. Прекрасен закон, хората го заслужават, но се прие по популистки причини. В резултат на това се повишиха разходите на здравна каса за тези лекарства. Три месеца по-късно парите свършиха и това е резултатът“, добави маг. фарм. Господинов, управител на аптека в Балчик.  

„Идеята за пълна реимбурсация е много добра за пациентите, но не е добре да се прави в средата на годината и не е добре ние да сме ощетени, че някой не е разпределил добре бюджета на държавата“, каза още маг. фарм.  Любомир Русчев от друга аптека в Балчик.

Фармацевтите разчитат на адекватно отношение отстрана на органите и институциите, които могат да решат проблема. Те припомниха, че днес е последният срок за влизане на промяната в Наредба 4.

Ако все пак тези промени влязат в сила, това ще доведе до спиране работа със здравна каса на много от аптеките, не поради това, че не искаме да работим по здравна каса, а защото финансово няма да издържим, коментира маг. фарм. Мирослава Люцканова. Тя не изключва това да доведе до фалиране на аптеки, но в крайна сметка ощетени ще бъдат пациентите, които са крайния потребител и ще са най-потърпевши.

„Затова и излизаме на протест, с грижа, както към пациента, така и към финансовото състояние на аптеките. Това изисква изключително голям ресурс.

Аптеките в областта са около 35, а магистър-фармацевтите, които фигурират като членове на РФК са 109, като през последните години се наблюдава тенденция на намаление, тъй като много колеги се отказват да работят в сферата на фармацията, посочи още председателят на районната колегия.

 

c