Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Зам.-кметът Росица Йорданова е съгласувала спряната обществена поръчка за 15 стари автобуса в Добрич

Зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова пое отговорността за прекратената обществена поръчка за закупуване на 15 броя употребявани автобуси за нуждите на „Градски транспорт Добрич ЕООД“. Поръчката бе публикувана в Регистъра на обществените поръчки на 1 октомври м.г., а после спряна. Междувременно общински съветници алармираха Про Нюз Добрич, че такава обществена поръчка не може да бъде обявена без решение на Общинския съвет.

Покана за участие в процедура “пряко договаряне” за възлагане на обществена поръчка беше отправена само до една фирма – ФАКТОР-П ЕООД.  Според Търговския регистър собственик и управител е Станислава Великова Иванова-Паскалева, а страницата й в интернет е paskalevi.com. Адресът на фирмата е Добрич, околовръстен път Добрич – Варна.

Именно на паркинга там репортер на Про Нюз Добрич в четвъртък, 7 октомври, часове преди изтичането на крайния срок за представяне на оферти – 23:59 ч. на 8 октомври, откри четири автобуса. Три от тях дори вече бяха с надпис „Градски транспорт“.

Скандал около обществена поръчка за 15 стари автобуса в Добрич

Поръчката на стойност 420 000 лв. бе прекратена на 7 октомври, а по-късно кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви, че ще накаже виновните.

Спряха поръчката на “Градски транспорт” Добрич за 15 употребявани автобуса

На сесията на Общинския съвет през декември общинската съветничка Детелина Николова поиска писмен отговор на въпросите: „Кой от Общината съгласува тази обществена поръчка, какви наказателни мерки са предприети спрямо виновните длъжностни лица и кои са те, кой пое отговорността за допуснатото нарушение и защо това не е обявено публично, както обеща кметът?“

Днес на заседанието на ОбС зам.-кметът Росица Йорданова даде устен отговор и заяви, че тя е съгласувала обществената поръчка.  

„Дружеството „Градски транспорт“ се явява по Закона за обществените поръчки секторен възложител. Управителят на дружеството е в самостоятелни права да обявява обществени поръчки. В тази връзка управителката Катя Петкова изготви обществена поръчка за автобусите, която ми беше дадена за проверка и съгласуване. С моя екип юристи започнахме да разглеждаме фактологията. Установихме, че е гласувана и приета бизнес задача на „Градски транспорт“ (б.р. в началото на годината Общинският съвет приема бизнес задачите на общинските дружества за съответната година). В бизнес задачата се казва, че ще бъдат нужни и допълнително закупени 20 броя 9-метрови, 52-55 местни автобуса, което ще бъде в размер на 2,5 евро. Тоест, има гласувана бизнес задача, в която се казва: „трябват минимум 20 автобуса за този финансов ресурс“.

В „Наредба за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община град Добрич в търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на общината в граждански дружества и в сдружения с нестопанска цел и сключване на договори за съвместна дейност“ се казва, че когато има разпоредителни сделки, които надхвърлят 5% от стойността на дълготрайните активи, собственост на дружеството към 31 декември, това става изрично с решение на ОбС. В същата наредба, в член 20 се казва, че придобиване на дълготрайни материални активи на стойност по чл. 18, ал. 2, невключени в годишната бизнес задача на дружеството, се извършва след решение на Общинския съвет“, заяви Йорданова.

„Анализирайки текстовете и бизнес задачата, аз поех отговорността и създадох своето вътрешно убеждение, че има гласувана бизнес задача, в която ОбС е убеден, че има нужда от автобусите. Съгласувах я с Катя Петкова тя обяви поръчката.

Не съм го съгласувала с кмета, защото подписът ми е бил достатъчен като ресорен зам.-кмет. Когато започнаха коментарите, бях извикана от кмета и дадох своите обяснения. Йорданов поиска поръчката, още веднъж я разгледахме внимателно и решихме, че е добре да заложим още по-големи критерии и изисквания, тъй като и така и така автобусите ще бъдат употребявани, да смалим кръга на евентуални недостатъци и дефекти по тях. Затова предложихме на Петкова да прекратим обществената поръчка поради необходимост да доработим критериите.

Към настоящия момент аз смятам, че не съм извършила закононарушение, че не е необходимо гласуване в ОбС. Това е мое вътрешно убеждение, така съм постъпила. Получих предупреждение от г-н Йорданов, че в такива случаи, когато се касае за по-щекотливи теми, следва да се обсъжда задължително и с него, въпреки че не се изисква неговият подпис. Било ми е отправено предупреждение, взела съм си бележка“, завърши Росица Йорданова.

Детелина Николова заяви пред Про Нюз Добрич, че разкриването на тези факти много се е забавило и че тя продължава да твърди, че процедурата е била незаконосъобразна.

Част от взетите под наем стари дизелови автобуси вече пътуват по градските линии в Добрич

Припомняме, че в крайна сметка „Градски транспорт“ взе под наем 10 стари автобуса, които вече пътуват по линиите в Добрич. Договорът е сключен с фирма „Фактор П“ ЕООД.

c