Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

За пътя на отпадъците научиха възпитаниците на детска градина „Теменуга“ с. Нова Камена

Какъв е пътят на отпадъците – от дома с контейнерите за смет до Претоварната станция в Тервел, а от там до Регионалното депо в Стожер. Това научиха възпитаниците на детска градина „Теменуга“ с. Нова Камена. Те участваха в образователна работилница, водена от еколога Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. Събитието бе  част от застъпническа кампания по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел. Целта й е насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Чрез нея се привличат заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда; намаляване количествата депонирани растителни отпадъци

Какво се случва по време на компостирането – това е процес на преработка на материалите от растителен произход, обясни Теодора Петкова. Извършва се последователно, при различна температура и при участието на различни микро и макроорганизми. Протичат поредица от процеси, предизвикани от организмите, които намират подходящи условия за живот. По този начин компостът се превръща в живо същество, което диша, загрява и накрая узрява. Когато този продукт е узрял, тогава той е подходящ да го използваме. Микроорганизмите са различни – бактерии, червейчета. Те са тези, които спомагат отпадъците да се превърнат в този толкова добър продукт.

Най-важно е да имаме отпадъците – хранителни отпадъци, отпадъци от градивната. Необходимо е да поливаме купчинката, която направим, както и до нея да достига въздух. Кислородът е изключително важен за компостирането. Той стимулира процеса на разграждане на материалите. Необходимото количество влага е между 40 и 70%. Влагата, която се съдържа в компоста през първите две седмици е добре да се обръща на всеки два три дни. Да разбъркваме тази купчина от органични материали, за да се получават нещата по-добре. Необходими са два вида химични вещества – въглерод и азот, които трябва да са в определено процентно съотношение. Микроорганизмите използват въглерода като източник на енергия, а азотът е нужен те да пораснат. Там, където се развиват процесите, средата не трябва да бъде нито много кисела, нито много алкална. По този начин нещата се получават най-добре.

 Очаква се през есента цветята в двора на детското заведение да се подхранват с готовия продукт. А децата да споделят наученото и със своите семейства. 

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c