Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

За девети път Балчик ще е домакин на международния форум „Българско наследство“

Над 100 индивидуални и колективни изпълнители от българската общност зад граница ще се включат в конкурсната част

За 9-и път в Балчик ще се проведе международния форум „Българско наследство“. В рамките на форума ще се проведат конференции по история, литература и фолклор. Първата е посветена на 150 години от обесването на Васил Левски. Водещ ще бъде проф. Пламен Митев от Великотърновския университет, като във форума ще участват и други учени от университетите в България, Тараклия, Кишинев и от Румъния, каза пред журналисти Маруся Костова, инициатор и организатор на форума. Тя подчерта, че се спазва традицията да има международно участие.

Втората конференция на 26 август ще бъде посветена на етнологията на българите. Тя е ежегодна и се води от проф. д-р Елена Рацеева от Кишиневския и Тараклийския университет в Молдова. Учените, които ще участват, са също много. Вече има заявки от над 20 учени.

Фолклорната част започва от първия ден, когато в 18,30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“ ще бъде изнесен концерт от българската диаспора. Ансамбли от Украйна, Молдова, Румъния ще изнесат свои мини спектакли, обединени от общ концерт. Преди това ще бъде открита изложба на националния музей Карлово.

След това дефиле ще тръгне до центъра на Балчик, като на всички паметници ще бъдат положени венци и цветя. На главната улица на Балчик има над 10 паметника. Накрая ще спрем пред големия паметник в центъра на падналите във войните герои. Там ще направим снимка за спомен. След това ще е концертът за откриването на форума, което ще започне с водосвет и поздравително слово от кмета Николай Ангелов.

Конкурсната част е на 25 август, когато от 9 до 17 часа ще преминат над 100 индивидуални и колективни изпълнители от българската общност зад граница – Украйна, Молдова и Румъния. Разбира се, има участници и от България, защото целта е да се покаже съхранената културна традиция, фолклорни мотиви и други, свързани със запазването на българщината. Танци, песни, носии и обичай, всичко, което показва, че е съхранена българската традиция, езика, религията и народно-творческите елементи в българското познание. Най-много са участниците от Молдова, каза още Маруся Костова.   

c