Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Вино и любов - Каварна отбеляза предстоящия празник на лозаря и на влюбените (СНИМКИ)

Празникът на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря и празника на влюбените -  Свети Валентин в Каварна бе отбелязан в аванс, с литературен конкурс и конкурс за карикатура под надслов „Кратко и забавно обяснение в любов на чаша вино или две”. Творческата провокация към пишещите от общините Каварна, Шабла и Балчик бе отправена от организаторите на събитието – НЧ „Съгласие-1890” и Художествената галерия в Каварна.

Темата вдъхнови 9 участници от литературните клубове в трите общини, а удивителната комбинация от поетични авторски текстове, и карикатури предложи на публиката вечер изпълнена с лирика, любов и много настроение.

Най забавните текстове допълнени от хумористичните рисунки бяха наградени, като първото място бе присъдено на Параскева Атанасова от село Българево.

Според организаторите любовта и виното са неразделно свързани. 17 вина предоставени от 10 местни винари участваха в надпреварата за най- хубаво домашно вино.

Най-титулувани сред червените вина бяха еликсирите на Емин Чакър. В категория „бели вина” първата награда отиде при Христо Хаджиев от село Българево. При розетата призът грабна Валентин Великов.

Победителите получиха подаръци от община Каварна. Присъстващите имаха възможност да се почерпят и да дегустират качествата на бели, червени вина и розе.

c